Stort kunstværk indviet foran landboforening

Skulpturen Brydning, skabt af billedhugger Claus Ørntoft, er på behørig vis blevet indviet foran Østdansk Landboforening.

INDVIELSE Foran mere end 130 fremmødte har Østdansk Landboforening fået indviet kunstværket Brydning, som er skabt af den anerkendte billedhugger Claus Ørntoft

Allerede tilbage i 1995, da landbocentret blev bygget, besluttede bestyrelse sig for at afsætte midler til et kunstværk, og to år senere blev de første penge lagt i Stevns Landboforenings Fond.

Det er således gennem to årtier, at Østdansk Landboforening har sparet op til kunstværket, som – med støtte fra Andelsforeningernes Humanitære og Kulturelle Fond og Stevns Landboforenings Fond – er opført nær hovedindgangen i landbocentret i Rønnede.

Stor del af landbokulturen

- Med vores kunstværk, Brydning, viser vi, at kunst og kultur stadigvæk er en stor del af landbokulturen, påpegede landboforeningens formand, Jørgen Petersen, i en tale ved indvielsen, hvor han understregede, at livet er andet end arbejde.

- Når man kommer til Østdansk Landboforening bliver man mødt af kunsten, og det vil være med til at gøre dagen bedre.

Jørgen Petersen

- Det er vigtigt, at vi også sørger for at få åndelig føde. Alle bliver gladere af at omgive sig med noget smukt. Når man kommer til Østdansk Landboforening bliver man mødt af kunsten, og det vil være med til at gøre dagen bedre.

- Kunstværket gør Østdansk Landboforening smukkere, fastslog Jørgen Petersen og takkede samtidig Claus Ørntoft for samarbejdet.

Granitsten fra Norge

Det var borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V), der indviede værket, og han var imponeret over projektet.

- Man må indrømme, at når I går i gang med noget, så går I ganske enkelt all in, lød det fra borgmesteren, inden han klippede det røde bånd over.

Hvad den 10 tons tunge granitsten fra Dovrefjeldet i Norge, der rager godt op i luften, skal forestille, er ifølge billedhugger og kunstneren Claus Ørntoft op til beskueren selv at afgøre.

- Jeg vil først og fremmest bevæge, men i sidste ende er det op til den enkelte at opleve og danne sig en mening. Her er der ikke noget facit, udtalte den 60-årige billedhugger ved indvielsen, som blev indledt med fanfare og afsluttet med fællessang.

Læs også