Sponseret af: Danish Agro Machinery A/S

Niels kører 400 timer på kun fem uger i sin ARION 470: Det er en »lækker traktor«

Egeris juletræsproduktion ved Silkeborg havde brug for en lille, stabil traktor og efter at have prøvet flere mærker af, tog de en CLAAS ARION 470 fast til sig – et valg som den erfarne avler Niels Heine Overgaard er yderst tilfreds med.

Virksomheden Egeris vest for Silkeborg dyrker 50 hektar med juletræer, driver entreprenørvirksomhed samt en mindre planteskole. Til de mange forskelligartede opgaver kræves der en snild, alsidig traktor:

- Generelt kører vi med små traktorer i juletræerne, fordi vi ikke har plads i kulturen til store traktorer. Så jeg var på udkig efter noget 4-cylindret med 130-140 hestekræfter. Mere behøver vi ikke, forklarer ejer Niels Heine Overgaard.

Valget blev således en CLAAS ARION 470 med 145 hestekræfter, fire cylindre med 600 timers interval for service og olieskift. De mange timer inden service og olieskift betyder, at juletræsproducenten kan køre en hel sæson uden at tænke på driftsstop.

Perfekt til juletræer

Ifølge ejeren er modellen en perfekt traktor til dem, der kører juletræer. Han benytter traktoren til både plantning, gødskning og sprøjtning - og så er denne version installeret med frontlæsser.

- Den kører ca. 500 timer, hvoraf 400 af dem er i de fem uger, hvor vi pakker juletræer, forklarer han.

- Jeg var oppe at prøve den i Kjellerup hos Bredsgaard Maskinforretning, og jeg syntes, det var en lækker traktor. Det tog ikke lang tid, så havde jeg bestemt mig for, at det skulle være den.

Brugervenligheden er i top i denne traktor, den er nem at komme rundt med, og den er nem at betjene. Instrumentbordet er anbragt på den fleksibelt indstillelige ratstamme. Den betjenes via CLAAS INFORMATION SYSTEMS (CIS). Det moderne design på det 7-tommer store CIS-farvedisplay i A-stolpen giver føreren alle informationer om transmissionen, de elektroniske olieudtag og F-tasterne. Den logiske menu-struktur og de klare symboler gør navigeringen let.

Vigtig med langsom og præcis kørsel

Med planteskole ved siden af juletræsplantagen er det vigtigt for Niels Heine Overgaard, at hans nye traktor havde krybegear. En ARION 470 har mulighed for at køre ned til 150 meter i timen. Det er nyttigt, når han skal tage planter op til videresalg.

- Jeg laver mine egne juletræsplanter. Den model, jeg har her, har krybegear, og det er nødvendigt, når vi for eksempel tager planterne op og skal prikle dem igen, så vil vi helt ned at køre cirka 200 meter i timen, forklarer han.

Alsidigheden stopper ikke her. ARION-traktorerne har næsten uendelig mange tilkoblingsmuligheder. På Egeris benytter de også en enarmet juletræssprøjte samt den essentielle netmaskine til pakning af træer.

- Den fircylindrede maskine passer lige til mit program, fordi det er en kort traktor. Det har noget at gøre med den stilling, som netmaskinen har på siden af traktoren. Hvis jeg får en større traktor, så bliver den højde, som vi skal stoppe træet i på netmaskinen måske lige 15-20 centimeter højere, og derfor betyder det rigtig meget, at vi vælger en lille, kompakt traktor, som ARION.

Danish Agro Machinery A/S

Vesterballevej 19 7000 Fredericia