Jagten på den gode kartoffel!

Samsø er indbegrebet af en god kartoffel og måske er endnu flere sorter af den gode kartoffel nu på vej til danskernes middagsbord.

Hvert år afventer vi med spænding de første, lækre kartofler fra Samsø, der for mange efterhånden er blevet indbegrebet af dansk sommer.

Nu kan flere sorter dog måske være på vej. LMO Samsø har fået tilskud af kartoffelafgiftsfonden til at finde og undersøge flere gode kartofler af endnu ukendte sorter:

- Vi er rigtig glade for tilskuddet, og det betyder, at vi kan forsætte vores arbejde med at undersøge sorter, som endnu ikke bliver brugt til produktion, fortæller Knud Ravn Nielsen, der er planteavlskonsulent i LMO Samsø.

Sorter af høj kvalitet

Det nye tilskud fra kartoffelafgiftsfonden betyder, at LMO Samsø har fået mulighed for at fortsætte med at afprøve ukendte kartoffelsorter via udbytteforsøg med og uden plastdækning. Formålet er, at finde frem til nye tidlige og udbytterige kartoffelsorter af høj kvalitet:

- Tildeling af tilskuddet indebærer, at landets eneste forsøg med tidlige plastdækkede forsøg kan gennemføres i 2017. Dermed får vores kunder og kartoffelproducenter mulighed for, at de kan vælge de rigtige sorter og det rigtige tidspunkt for optagning, fastslår planteavlskonsulenten i LMO Samsø.

Udviklingen af nye sorter sker i samarbejde med forædlingsstationen i Vandel, der gennem årene har været en af LMO Samsøs vigtigste samarbejdspartnere i forbindelse med udvælgelse af aktuelle sorter.

Landscentret Planteavl i Skejby hjælper desuden med forsøgsdesign, parcelfordeling samt sikkerhedsberegning af udbyttetallene.

Sorter skal smagsbedømmes

LMO Samsø har foretaget sine sortsforsøg med tidlige kartofler, som det eneste forsøg i Danmark, gennem flere år.

Ud over forsøgsmæssig høst med tre tidspunkter for optagning foretages der også smagsbedømmelse af alle deltagende sorter.

- Smagen er afgørende. Det er en af de væsentligste faktor for, at vores kunder kan gøre brug af sorten. Altså, at den vil kunne afsættes til forbrugerne, fordi smagen og kvaliteten er i orden, siger Knud Ravn Nielsen.

Den kvalitets- og smagsmæssige test bliver udført hos Eurofins Steins Laboratorium, og alle deltagende sorter også testes for tendens til revnedannelse med rystebord leveret af DJF Foulum.

Kurt Ravn Nielsen håber nu på, at de mange forsøg vil kunne resultere i, at endnu flere kartoffelsorter finder vej til det danske middagsbord:

- Det er et rigtig spændende arbejde, og det er jo altid sjovt, hvis man kan være med til at finde frem til nye, spændende produkter, som vi alle kan få glæde af, konkluderer planteavlskonsulenten.  

Læs også