Claas Quadrant 5300 presser på tour

Røstofte Maskiner A/S demonstrerede på Kærstrup Gods ved Holeby den store bigballepresser. Bigballerne indgår nu i forsøg med Holeby Varmeværk.

Røstofte Maskiner har været på tur med den store, nye Claas Quadrant 5300 storballepresser, der fås i fire forskellige udgaver – Roto Feed, Roto Cut, Fine Cut og Special Cut.

Claas Quadrant 5300 blev vist på Kærstrup Gods ved Holeby på Lolland og i forbindelse med demonstrationen, siger Henrik Pape fra Røstofte Maskiner A/S til LandbrugØst:

- Det var én af de første rigtig gode høstdage, så fremmødet var behersket. Vi kunne dog glæde os over, at de, der var mødt op, var særdeles positive stemt.

Mere kompakt balle

Hele konceptet med, at man har samme antal kilo i en lavere balle, Quadrant laver ballerne 90 centimeter høje mod normalt 120, tiltaler mange, vurderer Henrik Pape.

- Det betyder, forklarer han, at man kan have tre baller oven på hinanden, når man kører fra mark til værk eller i lade, men endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at man har 50 procent mere pr. læs.

Årsagen er blandt andet, at den nye Quadrant presser hårdere, 46 stempelslag pr. minut, og samtidig har mulighed for at snitte bedre og dermed laver en mere kompakt balle.

- De baller, vi pressede på Kærstrup Gods, indgår nu i en nærmere vurdering på Holeby Varmeværk. Vi har nemlig en aftale med værket om, at de skal have både snittede og usnittede baller for at vurdere forskellen, fortæller Henrik Pape, der oplyser, at det var en Quadrant 5300 Roto Cut med 51 knive, der blev anvendt på Kærstrup Gods.

Fire modeller

De fire modeller adskiller sig primært fra hinanden ved forskelligt antal knivblade og muligheden for til- og frakobling af disse i grupper. Antallet af knive varierer fra 0 i Roto Feed til 180 i Special Cut, og med 25 og 51 i henholdsvis Roto Cut og Fine Cut-modellerne.

Den nye storballepresser har en pressekanal på 3,85 gange 1,20 gange 0,90. Den er således forlænget i forhold til tidligere modeller, hvilket skal være med til at sikre en bedre balleform.
Den har stempelslag med 46 omdrejninger i minuttet.

Der anvendes betjeningsterminal Communicator II og fra producenten side lyder det, at den automatiske presseregulering sørger for perfekt komfort, der samtidig sikrer, at selv mindre erfarne førere let kan opnå maksimal ydelse på maskinen. 

Læs også