De fastholder medlemstallet

Landbrug & Fødevarer fortsætter med at miste landmandsmedlemmer i stor stil. I LandboNord har man dog formået at fastholde medlemstallet, hvilket gør foreningen til den nu tredjestørste i L&F-regi målt på aktive medlemmer.

 Antallet af aktive landmandsmedlemmer i Landbrug & Fødevarer fortsætter samme vej, som det altid har gjort siden organisationen blev dannet i 2009. Nemlig nedad.
Organisationen har offentliggjort sin årlige opgørelse over antallet af medlemmer. Der var pr. 20. august 22.210 aktive medlemmer på primærsiden i organisationen, og det er et fald på 982 medlemmer siden sidste års opgørelse - Et fald på 4,2 procent. Der var over 31.000 aktive medlemmer i organisationen, da den blev dannet i 2009.
Årsagerne til faldet er som regel forklaret i den strukturudvikling, som landbruget stadig er inde i. Et af de steder, hvor man dog trodser den udvikling, er hos LandboNord. Her er man blot blevet fire medlemmer færre end sidste år. I dag har LandboNord 1.220 medlemmer. Et fald på blot 0,3 procent.
- For nogle år siden mistede vi medlemmer som gennemsnittet, men det var vi ikke tilfreds med, siger Niels Vestergaard Salling, der fortæller, at man siden lavede flere tiltag i forsøget på at begrænse medlemstilbagegangen.
- Jeg tror, at der er tre årsager. Den ene årsag er, at vi er en ældre forening. Så vi kender hinanden rigtig godt.
- Den anden årsag er, at vi har, som mange andre i øvrigt også gør nu, opmandet på synlighed med en journalist og en politisk ansat, der hjælper med strukturere vores politiske arbejde. Det vil sige, at det ikke kun er imellem fodertiderne, men konstant og hele tiden, at man hører fra os, og det gør, at folk kan se, at der bliver gjort noget, siger han.

Kontant tilbagebetaling

- Og så er der også den årsag, at vi har bestemt, at hvis der bliver overskud i vores forretning, så har vi udloddet det, så en del går tilbage til vores medlemmer. Vi har lavet en model, hvor 60 procent går tilbage til medlemmerne og 40 procent går til forrentning.
- Jeg er selv en gennemsnitslandmand, så for mig er det nogle gange 5.000 eller 10.000 kroner, og andre gange er det måske 25.000 kroner, som det handler om, og som man så får tilbage. Så det kan også betale sig at være medlem. Man har i hvert fald fået betalt sit kontingent tilbage i de sidste fem-seks år, siger Niels Vestergaard Salling.
Han fortæller, at man som medlem er garanteret at få 1.000 kroner tilbage, hvilket især tilgodeser de mindre medlemmer af foreningen.
- Vi har kunne se, at det især var i blandt de mindre landbrug, som vi mistede medlemmer, men med den tusse, så er de sådan set dækket godt ind, siger Niels Vestergaard Salling.

Læs også