Tro på fremtiden i Tornby

Mens minkavlerne lige nu betaler prisen for tre fantastiske år i 2012, 13 og 14, går Peter Sørensen fra Tornby og hans 4.000 minktæver fremtiden i møde med fortrøstning.

Den kinesiske vejrudsigt, dollarkursen og moden. Tre ting, som 47-årige Peter Sørensen holder skarpt øje med.
For selvom han bor på sin gård i Tornby i Hjørring Kommune, er det tre vigtige faktorer for en minkavler.
- Jeg kan ikke bruge det til så meget at vide, at det har regnet i Århus. En god kold vinter i Kina kan til gengæld være tegn på bedre tider, siger han.
For lige for tiden er det ikke helt så sjovt at være minkavler, som det har været. En gennemsnitspris på 250 kroner pr. skind ved Kopenhagen Furs seneste auktion, betyder, at det lige nu er en udgift at være dansk minkavler.
Nu håber han, at årets sidste auktion, der i disse dage løber af stablen i København vil give et lidt bedre resultat.
- Bare man kan fornemme en tendens om, at det begynder at gå fremad, bliver jeg glad. Jeg ved også, at tingene nok skal vende igen, men hvornår det bliver, vil jeg ikke gøre mig klog på.

Familieforetagende

Peter Sørensen har drevet Solhjem Pelsdyrfarm siden 1993. Dengang indgik han i et I/S med sin far, som havde fået eksproprieret sin tidligere farm i Ilbro for at gøre plads til den nordjyske motorvej.
I 2005 trak faderen sig tilbage fra foretagendet, og siden har projektet fået vokseværk. Ad tre omgange er bestanden vokset fra 1.800 tæver til i dag 4.000 – den maksimale kapacitet i forhold til farmens beliggenhed.
- Havde vi haft 200 meter længere til naboerne eller boet lidt længere ude på landet, kunne jeg godt forestille mig at have udvidet endnu mere, men omstændighederne er, som de er, og den nuværende størrelse passer mig også fint, fortæller Peter Sørensen, som har to mand ansat året rundt, mens der bliver hevet 10 ekstra ind i november, når dyrene skal pelses.
Det bliver rundt regnet til 23.000 skind fra egen avl, mens der bliver pelset omkring 12.000 mink fra andre avlere i lokalerne i Tornby.
Og selvom, der ikke er den helt store forretning i selve pelsningen, foretrækker Peter Sørensen det på den måde.
- Det er ikke prisen, der gør, at jeg ikke får pelset ude i byen. Men jeg kan godt lide, at man får resultatet at se med det samme, forklarer han.

Fjerne vejrudsigter

Når pelsene er klar til salg, er der dog ikke mere at stille op for Peter Sørensen og kompagni. Alligevel er det altså svært at holde sig fra dollarkurser og vejrudsigter.
- Et eller andet sted kunne jeg ligeså godt vende ryggen til, for jeg kan alligevel ikke gøre noget ved det, men i vintermånederne kan jeg ikke lade være med at tjekke vejrudsigterne i Beijing og Harbin, som er nogle af de store markeder, erkender han.
Og troen på en lidt lysere fremtid lever altså i bedste velgående.
- Hvis vi nu bare kunne få 280-300 kroner, ville det begynde at kunne løbe rundt igen. Og kunne vi komme op på 350-375 kroner ville det være optimalt. Så ville der også blive råd til modernisering og andre ting, der bliver sparet væk lige for tiden, siger Peter Sørensen.

Fint gennemsnit

Og Peter Sørensen ser frem til november måneds strabadser med fortrøstning. For selvom sæsonen startede med diarré-problemer og fedtede hvalpe, er man kommet godt igennem.
- Man vil altid gerne have mere, men vi ender op med et hvalpegennemsnit på 5,5. Det kan jeg ikke tillade mig at være utilfreds med, fastslår han.
Inden pelsningen bliver skudt i gang 8. november, ser han frem til at være vært ved Åbent Landbrug 17. september, hvor han har allieret sig med en flok kolleger til at vise rundt på farmen.
Her håber han på at give omkring 500 besøgende et indblik i minkavlernes verden.

Læs også