600 til høstmarked på Syrengården

På det økologiske landbrug i Seden tæt ved Odense har Morten Jensen og familien 250 hektar med kartofler og andre grøntsager. Nyt er salg af »græs-æg«, og flere tiltag er på vej.

Mange forbrugere og øvrige med interesse for økologi var på landet i forrige weekend. Således har Økologisk Landsforening gjort op, at ikke mindre end 77.000 danskere besøgte de 84 øko-gårde, som deltog i det traditionelle »Økologiske Høstmarked«, der for 25. år i træk blev afviklet over hele landet.
19 nye gårde deltog i det storstilede arrangement, heriblandt Morten Jensen på Syrengården i Seden.
- I nyere tid er det første gang, men i de første år var vi også med. Men siden har høstmarkedet udviklet sig markant med mange flere besøgssteder, lyder det fra Morten Jensen, der opgjorde besøgstallet til omkring 600.
- Det er nogenlunde som dengang i 80’erne, så måske havde jeg regnet med lidt flere, med vor bynære beliggenhed.

Mobilt hønsehus

Besætningen er oppe på 500 høns, som datteren Martha står for. De holder til ved et mobilt hønsehus, så de hele tiden har frisk græs. Derfor sælges æggene som »græs-æg«.
- Der er så stor interesse, at vi overvejer en udvidelse af ægproduktionen. Samtidig giver den kunder hele året, så det på den måde også kan gavne salget af vore øvrige produkter, fortæller Mogens Jensen, der også har tanker om salg af frosset kød, som der er tilladelse til i gårdbutikken.

250 hektar

Syrengården bliver 100 år næste år. Morten Jensen overtog den i 1983 efter sin mor. Dengang var gården på 17 ha. I dag er der 250 hektar i den økologiske bedrift, hvoraf de 80 er med kartofler. Desuden dyrkes forskellige øvrige grøntsager, og som sædskifte avles økologisk hvede og havre.
Aftagerne af grøntsagerne er Årstiderne, Coop, Netto og Rema, og som nævnt gårdbutikken ud til Kerteminde-landevejen.
I det hele taget tænkes bæredygtighed ind i dagligdagen på Syrengården. Således er der planer om et nyt stuehus, som skal opføres af genbrugs-mursten og med solvarme.

Læs også