Bæredygtigt Landbrug retter hård kritik mod COWI

Bæredygtigt Landbrug kritiserer COWIS blåstempling af danske indberetninger om grundvand.

COWI har svigtet sin opgave totalt i forsøget på at vurdere den danske stats indberetninger om nitratindholdet i dansk grundvand. Det mener Bæredygtigt Landbrug, der kritiserer rådgivningsfirmaet for at blåstemple åbenlyse fejl.

- Målepunkterne skal være under landbrugsjord – alligevel har man målt i adskillige byområder, eksempelvis både under Bispebjerg Hospital og Nørrebro Bycenter. Det er grotesk, at det kunne ske i årevis – og horribelt, at COWI ikke efterfølgende opdager fejlen, fortæller BL’s direktør, Hans Aarestrup i en pressemeddelelse.

- Det bliver ikke bedre af, at COWI i den seneste udgave af rapporten – fordi BL i høringsfasen har gjort opmærksom på fejlen – forsøger at ændre på selve definitionerne for nitratmålinger. Mage til talentløst og indspist konsulentarbejde skal man lede længe efter, tilføjer direktøren.

Hans Aarestrup gør opmærksom på, at man undervejs i forløbet forgæves har forsøgt at gøre miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) opmærksom på brøleren:

- Vi må endnu engang understrege: Vi landmænd har ikke opfundet denne problemstilling. Hele balladen om de danske indberetninger skyldes en melding fra EU-Kommissionen, der udtalte, at 20 procent af dansk grundvand havde for høje nitrat-koncentrationer. En udmelding, som samtlige eksperter på området har kaldt en kæmpe overdrivelse, lyder det fra BL’s direktør.

Læs også