Hollandsk metode til fermentering af korn tegner lovende
Brug af fermenteret korn i svinefoder ser ud til at øge foderudnyttelsen og reducere behovet for zink og antibiotika, rapporterer konsulent efter studierejse til Holland.
- Batchfermentering tegner lovende.
Det mener svinekonsulent Jes Callesen, Syddansk Svinerådgivning, som har været på studietur i Holland og set og hørt om fænomenet.
Men hvad er batchfermentering?
Jes Callesen forklarer, at det er formalet korn - halvt byg og halvt hvede - som hældes i 70 grader varmt vand. Derefter får det lov til at afkøle til omkring 40 grader, inden der hældes mælkesyrebakterier i. Cirka 20 timer senere er pH-værdien faldet til omkring 3,5, og det fermenterede korn blandes i svinefoderet.
- Det var en opformeringsbesætning på 2.000 søer under det hollandske avlsselskab Topics, som vi besøgte, og hvor de brugte det fermenterede korn i foderet til samtlige dyr.
- Resultatet var angiveligt, at søerne havde en bedre foderoptagelse og malkede bedre, og fravænningsvægten var øget med 0,7 kg. Hos Smågrisene kunne der både undværes zink og antibiotika.
- Med tanke på den positive effekt det fermenterede korn åbenbart har i de mest sårbare produktionsafsnit - hos søer og smågrise - så var vores spørgsmål til dem selvfølgelig, hvorfor i al verdenen de så anvendte så stor andel af det fermenterede korn i foderet til slagtesvinene.
- De forklarede, at det skyldes, at slagtesvinene åbenbart fik en markant bedre foderudnyttelse, fortæller Jes Callesen.
Læs mere i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.