Sæsonens sidste frø sendt afsted

På fabrikken i Holeby på Lolland har Maribo Seed igen øget produktionen af sukkerroefrø til markeder verden over.

Maribo Seed i Holeby på Lolland, Danmarks eneste producent af sukkerroefrø, har afsluttet endnu en travl sæson, hvor der er produceret frø til roemarker verden over. Sæsonens sidste leverance gik til Finland, som er det land på den nordlige halvkugle, hvor der bliver sået roefrø senest.

- Herhjemme er de første roer sået i et rigtigt fornuftigt såbed nu, da det er blevet forår efter den megen nedbør – op til 50 millimeter – midt i marts, bemærker Ole Lauridsen, salgschef hos Maribo Seed.

- Vi går en rigtig spændende sæson i møde, hvor roerne, nu uden kvoteordning, skal bevise, at de er økonomisk konkurrencedygtige i forhold til andre afgrøder. Her er det blandt andet afgørende, at vækstsæsonen bliver så lang som muligt, så der kan dannes mest muligt sukker pr. hektar, tilføjer Ole Lauridsen. 

To Maribo-prøvesorter i år

Han gør opmærksom på, at 2017-sæsonen er ekstra spændende for Maribo Seeds vedkommende, fordi virksomheden har to prøvesorter foruden deres velkendte Fairway.

Det er prøvesorterne Davinci og Joker, som i år skal gøre sig fortjent til at komme på den kommercielle sortsliste i 2018.

- Davinci er kendetegnet ved stort økonomisk udbytte, meget stort bladdække og egner sig derfor til arealer med stort ukrudtstryk. Joker er nematodetolerant og har et rigtig godt udbytte, både på sund jord og nematodeinficeret jord, forklarer Ole Lauridsen. 

En international værdikæde

Maribo Seed sælger frø til cirka 30 lande verden over og har fået rigtig godt fat på markederne i Kina, Mellemøsten og Centraleuropa. Målt i mængde er Rusland fortsat det største marked.

Maribo Seeds frø fremavles i det nordlige Italien og det sydvestlige Frankrig. Når frøerne ankommer til Holeby, bliver de renset, analyseret og sorteret – efter skarpe kriterier.

- Kun mellem 10 og 20 procent af den oprindelige råvare bliver til færdigvare. Resten sorteres fra for at sikre en ensartet kvalitet af de frø, der ender i roemarkerne, fortæller Ole Lauridsen og oplyser, at der i den nu afsluttede sæson er produceret endnu flere frø end sidste år.

Nu ligger produktionen af sukkerroefrø stille i en periode, inden fabrikken skal i gang med frø til blandt andet Nordafrika, hvor der bliver sået om efteråret. Fabrikken i Holeby producerer også andre frøtyper, blandt andet foderroefrø til New Zealand.

Læs også