Når ejerskifte skal gå fra drøm til virkelighed

En handel kræver blot at en sælger og køber kan blive enige. Men at få et ejerskifte af et landbrug til at lykkes er at få en drøm til at blive til virkelighed”! Med de ord bød Teamchef for økonomi, Jacob Olesen fra SLF velkommen til de 140 fremmødte til ”Fremtidens ejerskifte af landbrug.

Den danske jordpris er nu næsten halveret siden toppen i 2008, og John Jensen mener at jordprisen har fundet sit bundniveau. Eksterne investorernes interesse for at købe jord bekræfter dette.

Kornprisen og rentabiliteten i planteavl vil dog være helt afgørende for, om unge landmænd skal investere i jord.

En af indlægsholderne,John Jensen, Agro Markets, forventer at der vil gå mange år inden vi ser væsentlige jordprisstigninger igen. Dem der spekulerer i stigende jordpris, skal kunne holde sig på skødet til 2015, lød budskabet.

SLF-rådgiver Jørgen Jacobsen, om baggrunden for at indlede et langsigtet ejerskifte forløb med succession en ung landmand uden for familien.

- Udnyttelse af succession og sælgerpantebreve m.m. kan sikre en finansiering som er ca. 1,2 mio. billigere i årlig ydelse i forhold til traditionel finansiering i realkredit, bank og vækstfond.

Ejerskifte med succession, når det ikke er egne børn, kræver tre års samarbejde. Det er en langvarig proces, som kræver godt samarbejde og god kemi mellem sælger og køber. Men Jørgen Jacobsen og Paul Hillhorst er enige om at det er en særdeles fordelagtig måde, hvorpå ejendommen kan ejerskiftes.

Læs mere fra Ejerskifte-mødet i Vojens i LandbrugSyd

 

Læs også