Roedag samler alt

Sofiehøj på Lolland danner onsdag den 14. juni rammen om den store Roedag, hvor alt aktuelt og relevant om roedyrkning er samlet.

Onsdag den 14. juni holdes den tredje udgave af Roedagen på Sofiehøj Forsøgscenter ved Holeby på Lolland, og det sker i et samarbejde med Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST.

Det foregår i lighed med tidligere år også i samarbejde med frø-, plantebeskyttelses-, gødnings- og maskinfirmaer. De forskellige aktører præsenterer tilsammen alt, hvad der er relevant og aktuelt inden for roedyrkning.

Roedagen 2017 har fokus på tilvækst og bæredygtig produktion af sukker og i marken vises maskiner, sorter, gødskningsstrategier, ukrudtsbekæmpelse og svampebekæmpelse.

Økologisk dyrkning på programmet

I maskinudstillingen præsenterer hver af de lokale maskinforhandlere to maskiner til anvendelse i roemarken. Maskinudstillingen er en del af turen rundt i forsøgsmarken, og her bliver der altså mulighed for at høre og se seneste nyt indenfor maskiner til roedyrkning.

2017 er startåret for en økologisk sukkerproduktion i Danmark, og det markeres også på Roedagen. Den største udfordring for den økologiske dyrkning er formentlig at holde marken ren for ukrudt.

Der er dog en række muligheder i form af falsk såbed, blindstrigling, brænding, strigling samt radrensning med fingerrensere og hypning. Dernæst vil Døllefjelde Maskinstation og Johs. Mertz præsentere en 12-rækket lugerobot fra Steketee.

Faste og flydende gødninger

Gødningsdemoen indeholder en række forskellige gødningstyper. Yara står klar til at fortælle om nogle af deres løsninger, som omfatter både faste og flydende gødninger og herunder Probeta, som er udviklet specielt til sukkerroer.

Alle demonstrationsparceller fra Roedagen vil være mulige at besøge i løbet af vækstsæsonen og det er planen at gennemføre et opfølgende arrangement til efteråret.

Her vil det så være muligt at se, hvordan de forskellige behandlinger har virket på langt sigt, hvor der suppleres med yderligere emner som for eksempel efterafgrødedyrkning og bladsvampebekæmpelse.
 

Læs også