Når svinepest truer er smittebeskyttelse afgørende

Med det seneste fund af Afrikansk Svinepest i Tjekkiet er det endnu vigtigere, at alle fastholder en god smittebeskyttelse.

Ifølge Seges Svineproduktion er det altid den enkelte besætningsejers ansvar, at smittebeskyttelse bliver overholdt af alle, der kommer i ens besætning. Indførelse af en eksotisk sygdom som Afrikansk Svinepest i Danmark har ikke alene stor samfundsøkonomisk betydning, men også for den enkelte besætningsejer er de økonomiske konsekvenser katastrofale.
Der er for nylig konstateret afrikansk svinepest i vildsvin i det sydøstlige hjørne af Tjekkiet, og det øger truslen i Danmark i væsentlig grad. Seges Svineproduktion opfordrer derfor til, at man altid tjekker transportørens vaske- og desinfektionscertifikat.

Tjek vognen

Der er to måder, du kan tjekke, hvornår din transportørs vogn sidst er blevet vasket og desinficeret. Det er blandt andet muligt at anvende appen »TjekVogn«, eller man kan bruge www.tjekvogn.dk, hvor man taster transportørens registreringsnummer, hvorefter man får en status på vognen.
Det er også muligt at modtage en sms med besked om, hvornår en transportørs bil sidst er blevet vasket og desinficeret. Man sender blot en sms til 5129 1070 med bilens nummer eller trailernummer, så modtager man straks efter et svar på, hvornår bilen sidst blev vasket.
Seges opfordrer til, at man altid kun bruger en transportør, der er godkendt af DANISH Transportstandard. De fraråder samtidig, at man lader en lastbil komme til sin ejendom, hvis vaske- og desinfektionscertifikat ikke er i orden. Det kan være svært at afvise en transportør, der venter, men hvis bare en enkelt svineproducent slækker på sikkerheden, kan det gå galt.

Læs om temaet skadedyr og desinfektion i denne uges LandbrugFyn


Læs også