Markdræningen udskudt – men masser af andre opgaver

Mens markerne har været for våde til at dræne, har Skjoldager Dræn- og Entreprenørforretning i Hjørring måttet kaste sig over andre opgaver. Dem har der heldigvis været rigeligt af.


DRÆNING – Vi plejer at have tossetravlt med at dræne i markerne på denne her tid, men vi kan sgu ikke køre nogen steder lige nu, lyder det fra Jens Skjoldager, der driver Skjoldager Dræn- og Entreprenørforretning i Hjørring.
Derfor foregår dagens arbejde i et parkanlæg i Tårs, hvor vandet skal ledes væk, så man med tiden kan sende robotplæneklippere ud på græsset. Her er også blødt, men det kan lade sig gøre med den lille gravemaskine. Derudover har der også været nok at hive i i forhold til kloakarbejde hos private.
- Man ved selvfølgelig aldrig, hvordan vejret kommer til at arte sig, men jeg er bange for, at mange af opgaverne på markerne bliver udskudt til foråret, spår han.

Fra maskinstation til dræn

Selvom vejret lige nu volder problemer, er Jens Skjoldager dog optimistisk i forhold til fremtidige dræningsopgaver – et speciale han har haft i 30 år, siden han kort inden sin 20 års fødselsdag sprang ud som selvstændig.
De første år var det en decideret maskinstation, der var omdrejningspunktet for forretningen, men efterhånden som dræningsopgaverne blev flere og flere blev maskinstation-delen helt droppet i 1999.
- Der blev simpelthen så meget at lave, at jeg blev nødt til at vælge. Så det blev dræningen, jeg satsede på, siger Jens Skjoldager, der har tre fastansatte i firmaet, mens en sneplaget vinter plejer at give arbejde til endnu flere.
- Hvis der kommer sne, plejer vi at få rigtig travlt. Det er selvfølgelig fint nok for forretningen, men det er ikke ligefrem snerydningen, jeg higer efter. Jeg vil hellere ud og grave et hul, siger han.

Nu også vognmand

Netop trangen til selv at komme ud og få jord under neglene og grave huller er også en af grundende til, at Skjoldager Dræn og Entreprenørforretningen aldrig har vokset sig større end fire-fem mand.
- Jeg vil hellere ud og lave noget end at sidde inde på kontoret. Derfor har jeg heller aldrig haft ambitioner om at blive større.
Alligevel skød Jens Skjoldager i starten af september gang i ny gren i butikken. Vognmandsforretning.
Med den nyanskaffede Scania-lastbil, er entreprenørforretningen også klar til at flytte sand, hente murbrokker og mange andre ting. En investering, der også betyder, at Jens Skjoldager skal have ansat en ny mand i firmaet.
- Vi kan jo ikke droppe vores andre opgaver for at komme ud og køre med lastbilen, konstaterer han.

Fremgang trods pause

Mens september måned ikke bød på meget markarbejde, fornemmer Jens Skjoldager dog fortsat fremgang i landmændenes vilje til at ringe efter ham eller hans kolleger for at få drænet arealerne.
- Min fornemmelse er, at Vendsyssel stadig er lidt bagefter i forhold til resten af landet efter finanskrisen, når man snakker landbrug. Der er forsvundet mange kvægbrug, men de seneste år har vi mærket en konstant fremgang i forhold til opgaver hos landmændene. Det er rigtig positivt, siger dræneksperten, der både før, under og efter krisen aldrig har holdt i garagen flere dage i træk, og aldrig har haft brug for at finde jord at grave i uden for Vendsyssel.
- Vi keder os aldrig. Jeg er engang blevet tilbudt en opgave syd for Limfjorden, men den måtte jeg takke nej til, fortæller han.
Mens der har været langt i mellem de kedelige dage de sidste 30 år, har den 50-årige entreprenør tænkt sig at fortsætte længe endnu.
- Jeg skulle gerne tage mindst 20 år mere. Og så må vi tage den derfra.

Læs også