Pot skal erstatte zink til svin

Hos Nordic Stald Kemi er man overbeviste om, at pot er vejen frem til fuld erstatning for zink


Væk med zink, ring til Brink”. Men med hamp i stedet – kan det nu også passe? Svaret er klart ja fra indehaver af Nordic Stald Kemi, Hans Brink, der har stået for udviklingen af produktet ”Nordic Pot”, der er fodermiddel med hamp.

Produktet produceres og sælges i dag både i en version med zink, og en version uden. Men Hans Brink lægger ikke skjul på, at han mener Nordic Pot har potentialet til helt at kunne erstatte zink.

-  Vi har udviklet en masse forsøgsblandinger uden zink. Og det nye hér er, at vi har fundet en blanding, der har fuld effekt. Versionen uden zink består af 14 komponenter, fortæller Hans Brink.
,
Hans Brink har oparbejdet et stort erfaringsgrundlag fra svineproducenter, der benytter produktet, og hvor dyrlæger har benyttet pot-produktet med succes – både i fodringen og til strø.

Og det er udsigten til udfasningen af zink om bare fire år, der har fået Nordic Stald Kemi til at speede op for udviklingen af et alternativ, der baseret på hamp 100 procent kan erstatte zinken.

Samtidig oplyser Hans Brink, har det været noget af en kunst, at udvikle et produkt til fuld erstatning for zink. Men at man samtidig er kommet i mål med seneste version, der ganske enkelt markedsføres som ”Nyt Pot” i Nordic Pot-programmet.

Erfaringer viser, at nedbringelsen eller helt ophør med brug af zink, til gengæld ofte fører til øget forbrug af antibiotika, hvilket man også skal undgå.

- Produktet hér gør at man skal kunne droppe antibiotika, slutter Hans Brink.
 

Læs også