Green guider gennem Agritechnica

Effektivt Landbrug har fulgt i hælene på AgroIntelli-direktør og professor Ole Green rundt på messen.

    

Med 2.800 udstillere og mere end 320 nyheder kan Agritechnica-messen virke som et uoverskueligt samsurium af maskiner, gadgets og teknologi, der måske kommer til at tegne morgendagens landbrug.

Effektivt Landbrug tog i går en tur rundt i Agritechnica-junglen med Ole Green som vejviser.

Ole Green er direktør for udviklingsselskabet AgroIntelli og er adjungeret professor i teknologi og intelligente løsninger ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

SICK – Sensor Intelligence

Sikkerhed

- Sikkerhed er helt klart et stort tema i forbindelse med øget automatisering i landbruget. Derfor sker der også meget i forbindelse med sensorer. Her bliver det interessante, at finde løsninger, der kan genkende, hvilke objekter, der omgiver maskinen. Om det er en person, et rådyr eller en sten.


Binder

Stik

- Det er måske ikke noget, man tænker meget over, men stik og connections er en kæmpe omkostning, når man udvikler nye løsninger. Derfor bliver der tænkt meget i at holde sig på et minimum af sammenkoblinger. Samtidig betyder den teknologiske udvikling også bare, at der er et stort marked for stik.

Sino GNSS

GPS-modtagelse

- Man har tre store spillere på GPS-markedet, Trimble, Topcon og AG-NAV, men her har vi nogle, jeg aldrig har set før. Et asiatisk firma, der prøver at komme ind på markedet. Det kan åbne nogle nye muligheder, da de fleste GPS-systemer, vi kender, kun har adgang til de europæiske og amerikanske satellitter. Russerne og kineserne har altså også deres egne satellitter.

- Samtidig kan et mindre firma, der primært er interesseret i at levere chippene være en fordel for andre aktører på markedet, da de store ofte gerne vil ud og vise slutproduktet, og dermed bliver en konkurrent til firmaet, der har brug for en GPS-løsning til sit produkt.

- I forhold til markplanlægning og app-delen med GPS-løsninger på smartphones er der til gengæld ingen, der endnu har ramt noget, der rigtig imponerer. Den simple forklaring er, at telefonerne i dag simpelthen er for billige og GPS-enhederne for dårlige. De er ikke præcise nok, så hvis appen fortæller dig, hvor der ligger en sten, er der en usikkerhed på plus/minus 20 meter. Der er brug for mere præcision for at lave en ordentlig løsning.

 

Ole Green guider videre i onsdagens udgave af Effektivt Landbrug.

Læs også