Danish Crown etablerer sig i Afrika

Danish Crown-selskabet ESS-FOOD har købt aktiemajoriteten i et sydafrikansk firma og vil skabe yderligere omsætning i Afrika.

Danish Crown-selskabet ESS-FOOD har købt aktiemajoriteten i den sydafrikanske foodservicevirksomhed Overberg Food Distributors i Cape Town. 

ESS-FOOD, der hidtil har været et rendyrket handelsselskab, går nu nye veje og etablerer sig indenfor foodservice i Sydafrika.

- Vi har gennem en årrække haft et stabilt salg til Sydafrika. Det fik os til at se på muligheden for selv at komme ind på markedet for salg og distribution af kød, og det er nu lykkedes med købet af 70 procent af aktierne i Overberg Food Distributors, fortæller Morten Holm, der er CEO i ESS-FOOD, i en pressemeddelelse.    

På sigt er det planen, at Overberg Food Distributors skal udvide sine aktiviteter til at dække hele Sydafrika. Sideløbende skal virksomheden fungere som Danish Crown-koncernens brohoved på kontinentet, hvor specielt de vestafrikanske lande er interessante.

Stærkt fundament for vækst

- Det er vigtigt for Danish Crown som koncern at få skabt et stærkt fundament for fremtiden på det afrikanske kontinent. Det er vejen til at kunne drage fordel af den økonomiske vækst, der ventes i Afrika de kommende årtier, siger Danish Crowns Group CEO Jais Valeur.

Overberg Food Distributors har 250 medarbejdere, der betjener omkring 2.000 kunder i først fremmest den sydlige halvdel af Sydafrika, fra frysehuse i Cape Town og Port Elizabeth. Virksomheden blev grundlagt for 25 år siden og omsætter i dag for cirka 350 mio. kr. om året. 

- Det er en virksomhed, der blandt kunderne er respekteret for høj faglighed og fokus på kvalitet. Det matcher 100 procent ESS-FOODS værdier, og så er det planen, at vi skal tilføre virksomheden kompetencer på områder som indkøb og økonomistyring, siger Morten Holm.

Omsætning for 600 millioner   

Danish Crown-koncernen omsatte i regnskabsåret 2015/16 for cirka 600 millioner kroner i Afrika, heraf solgte ESSFOOD alene 25.000 tons kød til en værdi af 150 millioner kroner på det sydafrikanske marked.

ESS-FOOD vil fremover have ansvaret for at sælge alle Danish Crown-koncernens produkter i Afrika. Det vil sige alt fra dansk bacon og tysk schweinshaxe til polske pølser og konserves fra Tulip.

- Det er svært at sige, hvor stort et marked Afrika på sigt kan blive for Danish Crown. Det vil i høj grad afhænge af udviklingen andre steder i verden, men Afrika kan vise sig at blive et vigtigt og indbringende alternativ for os, hvis et eller flere andre markeder pludselig går i stå i en periode eller lukkes helt ned. 

Overbergs grundlægger og hidtidige eneejer, Guy Osler beholder 30 procent af aktierne og fortsætter som direktør for virksomheden. 

Handlen er betinget af godkendelse fra de sydafrikanske konkurrencemyndigheder.

Læs også