Danske afgrøder er – stadigvæk - væsentligt oftere fri for pesticidrester

Årets Pesticidrapport 2016 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser nok engang, at udenlandske afgrøder væsentligt oftere indeholder sprøjterester end tilsvarende danske varer.

Dansk producerede afgrøder indeholder generelt færre sprøjterester end tilsvarende udenlandske varer. Det fremgår af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets Pesticidrapport 2016. Forbrugere kan således minimere deres pesticidindtag ved at vælge dansk i frugt og grøntafdelingen – eller de kan vælge de økologiske varianter for helt at undgå pesticidrester.

Rapporten viser, at der oftere er sprøjterester i prøver af konventionelt dyrket frugt (69%) end i prøver af konventionelt dyrkede grøntsager (43%).

I frugt er sprøjterester fundet i 45 procent af de danske prøver, 72 procent i prøver fra andre EU-lande og 74 procent i prøver fra lande udenfor EU. I grøntsager er sprøjterester fundet i 27 procent af de danske prøver, mens tallene for grøntsager fra andre EU-lande og udenfor EU er henholdsvis 55 procent og 43 procent.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at pesticidrester i de koncentrationer, der er påvist i Pesticidrapporten 2016, generelt ikke udgør en sundhedsrisiko, når man spiser en gennemsnitlig og varieret kost – uanset produktionsmåden og hvor afgrøderne kommer fra.

Læs mere her

Læs også