Dansk producerede afgrøder indeholder generelt færre sprøjterester end tilsvarende udenlandske varer. Det fremgår af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets Pesticidrapport 2016. Forbrugere kan således minimere deres pesticidindtag ved at vælge dansk i frugt og grøntafdelingen – eller de kan vælge de økologiske varianter for helt at undgå pesticidrester.

Rapporten viser, at der oftere er sprøjterester i prøver af konventionelt dyrket frugt (69%) end i prøver af konventionelt dyrkede grøntsager (43%).

I frugt er sprøjterester fundet i 45 procent af de danske prøver, 72 procent i prøver fra andre EU-lande og 74 procent i prøver fra lande udenfor EU. I grøntsager er sprøjterester fundet i 27 procent af de danske prøver, mens tallene for grøntsager fra andre EU-lande og udenfor EU er henholdsvis 55 procent og 43 procent.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at pesticidrester i de koncentrationer, der er påvist i Pesticidrapporten 2016, generelt ikke udgør en sundhedsrisiko, når man spiser en gennemsnitlig og varieret kost – uanset produktionsmåden og hvor afgrøderne kommer fra.

Læs mere her