Stor interesse for irsk/britisk græskoncept

Udlandet har fået øjnene op for det irsk/britiske MaksiGrass-koncept. Forleden blev det præsenteret i Vestjylland hos mælkeproducent Jørgen S. Madsen, der er den første i Danmark, der kører med konceptet

Lad koen blive i stalden og servér friskt grønt græs for den dér i stedet for græsning på marken – evt. med græsning som bufferfodring.

Sådan kan det britisk/irske foderkoncept MaksiGrass i korthed beskrives. Erfaringer fra Storbritannien og Irland har vist, at man på den måde kan fodre op til 30 procent flere køer pr hektar græs.

MaksiGrass-konceptet var tidligere kendt under navnet ZeroGrass, men det er kun navnet, der er ændret.

Jørgen S. Madsen holdt tidligere på året åbent hus, hvor han fortalte om sine erfaringer med konceptet. Målet har været at kunne producere økologisk mælk så billigt som muligt, uden at det gik ud over mælkekvalitet, produktionsresultat, sundheden og reproduktionen i besætningen.

Og erfaringerne i år har været så gode, at Jørgen S. Madsen vil fortsætte med foderkonceptet i 2018 – forhåbentligt fra midten af april til midt i november.

I 2018 har Jørgen S. Madsen fået penge til et forskningsprojekt omkring konceptet sammen med Institut for Agroøkologi under Aarhus Universitet, Foulum. Målet er at udvikle og dookumentere mælkeproduktion baseret på højt græsindtag, og dokumentere #græs-mælke” som et differentieret mælkeprodukt.

Konceptet er også oplagt som erstatning for GMO-soja, lyder vurderingen fra Jørgen S. Madsen.

Hans egne erfaringer har vist betydelige forbedringer i forhold til blandt andet inseminering, drægtighed, sundhed, celletal, ydelse og protein-niveau.
 

Læs også