Økologikongres: LMO Økologi vinder DM i økologisk hestebønnedyrkning

LMO økologi lykkedes med en strategi, hvor økologikonsulent Lars Egelund Olsen satsede på lave omkostninger og den nye hestebønnesort Lynx. Udnævnelsen fandt sted i eftermiddag på Økologikongressen 2017, der holdes i Kolding i dag og i morgen.

Fem rådgivningsfirmaer med hver sin dyrkningsstrategi konkurrerede i 2017 mod hinanden i DM i økologisk hestebønnedyrkning. LMO’s strategi med laveste input i ukrudtsbekæmpelsen og valg af den mindre afprøvede sort Lynx var en succes, fortæller Lars Egelund Olsen, der er økologikonsulent i LMO:

- I løbet af vækstsæsonen var vi i tvivl om, hvorvidt vi havde valgt rigtigt, da der viste sig noget kvik i marken, men heldigvis stod hestebønnerne godt og klarede ukrudtskonkurrencen. Vi er glade for, at vores strategi har været en succes. Både når man kigger på udbytte og rå-protein pr. hektar - og når man regner dækningsbidrag II. Jo lavere omkostninger, jo bedre resultat, understreger Lars Egelund Olsen.

Succes med ny sort

LMO havde succes med et helt nyt sortsvalg – sorten Lynx – hvor konkurrenterne havde satset på den gamle sort Fuego.

- Udbytterne i vores økologiske DM-hestebønner har klaret sig rigtig godt. De har stået rigtigt flot og nydt godt af det kølige og regnfulde vejr. Udbyttet har været i på 6-7 ton pr. ha, mod normalt 4-5 ton, siger LMO’s økologikonsulent.

Strategi bag førstepladsen

Lav-input ukrudts-strategien med en blindharvning og en radrensning har ifølge Lars Egelund Olsen været det rette valg. I 2016 afsluttede Seges et større forsøg med denne strategi, og det har også været baggrund for, at LMO i år har valgt at bruge den i forbindelse med DM.

DM i økologisk hestebønnedyrkning er et forsøg på at råbe de økologiske landmænd op og få dem til at se på de mange muligheder, der er for dyrkning og anvendelse af hestebønner.

I DM har deltaget økologikonsulenter fra VKST, Lemvigegnens Landboforening, Agri Nord, Syddansk Økolog og LMO Økologi.

 

 

 

Læs også