Tidligere Aarhus-borgmester skal styrke dansk økologiforskning

Louise Gade bliver ny bestyrelsesformand for Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer. En af formandens hovedopgaver er at gøre økologiforskningen mere erhvervsrettet.

Louise Gade, direktør for VIA Efter- og Videreuddannelse og tidligere V-borgmester i Aarhus fra 2002 til 2005 er blevet udpeget som ny bestyrelsesformand for Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, der forkortet er kendt som ICROFS. 

Udnævnelsen af Louise Gade er en del af en større øvelse for at gøre ICROFS og den danske økologiforskning endnu mere erhvervsrettet. Forskningen skal fokuseres mod at forbedre indtjeningen i dansk økologi og på de udfordringer, som økologerne møder i hverdagen.    

- Økologiforskningen skal gøres endnu mere erhvervsrettet, og det er vigtigt, at den enkelte landmand kan bruge resultaterne direkte i sin hverdag. Jeg mener, at Louise Gade har de helt rigtige kompetencer til at løse denne opgave, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

Han påpeger, at Louise Gade har en god faglig ballast til opgave. Hun har en bred politisk erfaring, samtidig med at hun via sit tidligere job som vicedirektør på Aarhus Universitet og sit nuværende arbejde har et godt indblik i såvel forsknings- som uddannelsesverdenen. Derudover har hun en baggrund som landmandsdatter.  

- Det går rigtig godt for dansk økologi i øjeblikket. Økologi er en dansk styrkeposition, der kan bidrage til at skabe vækst og beskæftigelse. Men det kræver, at økologien løbende følger med danskernes og eksportmarkedernes ønsker, og at landmændene løbende tilpasser deres produktion, så økologi også fremadrettet er en god forretning. Jeg glæder mig rigtig meget til at bidrage til denne opgave, siger Louise Gade. 

Tilfredshed hos L&F

Fra Landbrug & Fødevarer er tilfreds med valget af Louise Gade som formand for ICROFS.

- Vi ser den nye struktur og ikke mindst valget af Louise Gade som formand, som udtryk for politisk vilje til at sikre en solid og fremadrettet satsning på økologien, hvor vi fastholder vores styrkeposition på området - også på det faglige område, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

Økologiforskning er højt prioriteret i Landbrug & Fødevarers økologiarbejde, da det er afgørende vigtigt for både landmænd og virksomheder at få styrket den faglige viden indenfor økologien for at kunne videreudvikle det økologiske håndværk.

- Der skal investeres i viden, som kan bidrage til at løse de udfordringer, vi står med inden for den økologiske produktionsform. Som for eksempel, hvordan vi kan gøre den cirkulære bioøkonomi til en del af økologien eller hvordan vi kan øge udbytterne og dermed udnytte ressourcerne endnu bedre, siger Kirsten Lund Jensen


Fakta:

• Louise Gade er født den 15. juni 1972 og uddannet cand.jur.

• Direktør for VIA Efter- og Videreuddannelse, som er en del af Danmarks største professionshøjskole og Nordens største efter- og videreuddannelsesvirksomhed (2015- )

• Tidligere vicedirektør for HR ved Aarhus Universitet (2009-2015)

• Tidligere borgmester i Aarhus (2002-2005)

• Tidligere advokat hos advokatfirmaet Lokdam, Kjellund & Partnere i Århus (1997-2002)

Læs også