Driftsøkonom: Flere bruger budgettet aktivt på bedriften

Kombinationen af et godt budget og benchmark af bedriften kan ifølge driftsøkonom Mogens Larsen sikre fødevareproducenter overblikket

Fjerde kvartal af året er sæson for at få lagt budget for det kommende år.

For mange fødevareproducenter er det et krav, hvis de vil låne penge. Men flere har også fået øjnene op for at bruge budgetterne aktivt på bedriften, vurderer driftsøkonom i LandboNord Mogens Larsen. Han peger på, at det umiddelbart kan lyde håbløst at lægge et budget for 2016 – men ifølge driftsøkonomen er det langt fra tilfældet:

- Det er rigtigt, at der kan ske meget i løbet af året, men budgettet giver et detaljeret overblik. Det beskriver din virksomhed og giver et værdifuldt indblik i, hvilke parametre du løbende skal ændre på, hvis prisen på eksempelvis mælk ændrer sig med ti øre.

Udfordrer kunden

Budgettet bliver udarbejdet i et samarbejde mellem den enkelte fødevareproducent og driftsøkonomen. På den ene side skal det indeholde realistiske mål, men Mogens Larsen lægger også vægt på, at udfordre kunden på, om bedriften ligger på et rigtigt niveau:

- I forbindelse med budgetlægningen går jeg også ind og ser, om der er noget, som vi kan kæde budgettet sammen med. Her tænker jeg især på potentialescreening og mini-benchmark, hvor vi ser på bedriftens omkostninger og indtjening i forhold andre i branchen, siger han. .

Kombinationen af et godt budget og benchmark af bedriften skal gerne ende med at sikre den enkelte fødevareproducent det bedste overblik, så han undgår panikløsninger, men i stedet træffer beslutninger på det bedst mulige grundlag, lyder det fra Mogens Larsen.

Læs også