Unge landmænd drømmer om at få fod på egen jord

Der er stor interesse for at etablere sig som selvstændig landmand. På anden vis kunne man ikke tolke interessen for LHN’s etableringsmøde for unge landmænd.

Hensigten med mødet var at give de vordende landmænd en slags huskeliste, så de ikke sprang noget over i overvejelserne om at få fod på egen jord.

Jurist ved LHN, Kristian Nørr Olsen, pegede på noget af det. Bl.a. vigtigheden af at få alt med i købsaftalerne, så man ikke efterfølgende tror, ”at den der traktor var da med i handlen”, som han udtrykte det. Men der er også overvejelser på det mere personlige plan. Kan vi tale os tilrette om bodeling, hvis ægteskabet ikke holder, eller er det bedre at oprette en ægtepagt?

Driftsøkonomirådgiver Bent Klosters primære råd til de fremmødte var: Vær realistisk. Selv om en ejendom kan lånefinansieres for 90 pct. vedkommende, er det et dårligt køb. Man er bundet de næste mange årtier frem, fordi ikke kan lånes til nødvendig fornyelse, påpegede han.

Manglede erfaring og respekt

Og så var der netværket. Både Bent Kloster og LHN’s formand, Jørgen Popp Petersen, understregede gang på gang værdien af et godt netværk. Både i form af familie og venner og med folk uden for landbruget. Det er giver indblik og input fra mange forskellige brancher og samfunds-grene.

 Årets unge landmand Bart Pelgröm delte ud af sine erfaringer, da han for to år siden etablerede sig som 20-årig. Han har en succesfuld bedrift, men i bagklogskabens lys kunne han godt se, at det havde været lettere med lidt mere erfaring inden. 

Blandt andet var det svært at få respekt, når han stod overfor ældre medarbejdere og sælgere. Et problem han nu tackler ved at sigte efter samarbejdspartnere i nogenlunde samme aldersgruppe som han selv.

I forbindelse med mødet blev kimen lagt til en række erfa-grupper for unge selvstændige eller kommende selvstændige landmænd. LHN kan kontaktes erfa-grupperne - der er stadig ledige pladser.

Læs også