Økolog-direktør ærgrer sig over kvælstofaftale
Det ærgrer direktør i Økologisk Landsforening, Rasmus Prehn, at der ikke kom et hårdere pres på det konventionelle landbrug i den kvælstofaftale, der i dag blev præsenteret.

Økologi burde have fyldt meget mere i kvælstofaftalen, mener Rasmus Prehn. Arkivfoto: Morten Ipsen
9.600 tons reduktion. Det blev slutfacit på den kvælstofaftale, der onsdag blev præsenteret i København, fraregnet spildevandsindsatsen. Aftalen indebærer, at hvert landbrug får en kvælstofkvote og efterfølgende selv bliver forpligtet til at dyrke sine marker på en måde, der gør, at man ikke overskrider kvoten.
Men det er ikke rimeligt, mener administrerende direktør i Økologisk Landsforening, tidligere minister Rasmus Prehn.
- I Økologisk Landsforening ønsker vi maksimalt pres på udledning af kvælstof til vandmiljøet. Derfor har vi arbejdet for, at konventionelle landbrug ikke skal have mulighed for at købe de kvælstofudledningskvoter, som økologer ikke bruger, fordi de udleder langt mindre kvælstof, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Det var der ikke stemning for blandt de politiske partier, og det ærgrer vi os over. Økologer skal naturligvis have betaling for deres hjælp til miljøet, men den betaling bør i stedet komme fra landbrugsstøtten, siger han.
Prehn: Aftale for tynd på økologi
Han undrer sig samtidig over, at aftalen, efter hans mening, er alt for tynd på økologi.
- Vi lytter til, at de mener, aftalen giver øget incitament til at lægge om til økologi, men vi er skeptiske og vil følge det tæt. Vi noterer også, at der er fundet finansiering til Innovationscenter for Økologisk Landbrug, men de midler har de allerede givet til økologien på finansloven. Så det er svært at se, at økologien har fået noget reelt til gengæld for, at det konventionelle landbrug kan få adgang til økologernes ubrugte kvælstofkvoter, siger Rasmus Prehn.
Han tilføjer, at han ser frem til, at man politisk vil se på en ændring af EU’s CAP-midler, så de fremover bidrager til mere økologi.
- Derudover noterer vi os, at man vil gennemføre en analyse af prissætningen på økologiske fødevarer, der kan være med til at reducere barrierer for øget salg af økologi. Vi vil arbejde for, at den analyse bliver til reel forandring, der kommer både økologiske producenter og forbrugere til gavn, lyder det fra Rasmus Prehn.







































