Det kan være fornuftigt at have brandslukningsudstyr med ud i marken, hvor der høstes
Høst under tørre og varme forhold giver øget risiko for
brand.
Så selv om høsten er en travl periode, lønner det sig at
tage forholdsregler mod opståen af brand – samt at have et godt slukningsudstyr
til rådighed. Sådan lyder det fra energi- og teknikrådgiver ved Byggeri &
Teknik A/S Gunnar Schmidt.
Han peger på, at der grundlæggende er to hovedkilder til,
at der under høstarbejdet kan opstå brand i mejetærskeren:
- Ved høst under tørre og varme forhold opstår en masse
støv, som sammen med avner og emter er lette at få til at brænde Uden
regelmæssig rengøring af motorrum og kølesystem vil der på et tidspunkt opstå
brand. Den bedste måde at sænke brandrisikoen på er at rengøre motorrummet en
gang dagligt med trykluft.
- Teknisk fejl – særligt, hvor et leje eller en kilerem
danner varme, så halm, avner og emter antændes. Daglig klargøring reducerer
problemet, men der vil altid være en risiko.
Vand er vigtigt
Gunnar Schmidt peger på, at alle mejetærskere skal være udstyret med
en mindre pulverslukker, som skal være placeret i nærheden af førerkabinen. Men
en sådan to- eller seks kg pulverslukker batter ikke meget ved en
mejetærskerbrand.
- Chancerne for at slukke en mejetærskerbrand øges
betydeligt, hvis mejetærskeren er udstyret med mindst en stor brandslukker med
vand samt en stor pulverslukker.
Selv om man har forsikret mod brand og i reglen får det
økonomiske tab dækket, er der altid et merarbejde forbundet med en brand. Jo
hurtigere en brand slukkes, jo mindre bliver skaden.
- Særligt i tørre høstsæsoner er det en god ide at have
brandslukningsudstyr med ud i marken, hvor der høstes. Det kan være en udtjent
marksprøjte, som bliver udstyret med en-to brandslanger – og som monteres på en
disponibel traktor – eller en palletank, som monteres med motorpumpe og en-to brandslanger.