Vælg dansk

Hvis du vil mindske indtaget af pesticidrester, når du spiser tomat, agurk og æbler, så vælg dansk, konkluderer ny rapport.

Dansk frugt og grønt indeholder færre rester af pesticider end udenlandsk. Så klar er konklusionen efter at DTU Fødevareinstituttet har sammenlignet indholdet af pesticidrester i frugt og grønt på det danske marked.

”Som forbruger og fødevareminister er jeg stolt af, at resultatet er så entydigt – dansk frugt og grønt er bedst. Mange forbrugere er bekymrede for pesticidrester i deres fødevarer, og derfor er det glædeligt, at vi nu trygt kan anbefale dem at vælge danske æbler og tomater. Og vil man være helt fri, så bør man stadig vælge økologisk”, siger Dan Jørgensen. 

Det er første gang, at der udarbejdes en oversigt, der rangordner frugt og grønt efter indholdet af pesticidrester, herunder forskellen på danske og udenlandske afgrøder. DTU Fødevareinstituttets rapport er baseret på Fødevarestyrelsens kontrolresultater fra 2008 til 2012 med mere end 10.000 prøver af frugt og grønt. Og konklusionen er entydig: Der er færre pesticidrester i dansk frugt og grønt.

”Der er flere gode grunde til at gå efter dansk producerede produkter. Ikke alene indeholder de færre rester efter pesticider - man får også vækst og arbejdspladser med i kurven”, siger fødevareministeren.

”Men resultaterne betyder ikke, at vi i Danmark kan hvile på laurbærrene. Vi må gerne blive endnu bedre. For resultater som de her er af uvurderlig betydning, når vi skal markedsføre os i udlandet som et land med høj fødevarekvalitet og –sikkerhed”, siger Dan Jørgensen.

Ingen af de afgrøder forskerne har set nærmere på har et indhold af pesticider, der udgør en sundhedsrisiko. Dette gælder også for de afgrøder, der har det højeste indhold af pesticidrester. Der er således stadig masser af gode grunde til at spise både frugt og grønt, uanset om det kommer fra Danmark eller udlandet.

Læs også