Forskere er ved at undersøge, om slagtekyllingeproduktion kan kombineres med eksempel produktion af energiafgrøder
Den økologiske slagtekyllingeproduktion trænger til en
opstrammer.
Det mener man i hvert fald hos DCA – Nationalt Center for
Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet. Her arbejder forskere med et nyt
projekt, hvor man blandt andet undersøger, om slagtekyllingeproduktion kan
kombineres med produktion af energiafgrøder, træer eller andre afgrøder, der
også kan bidrage til kyllingernes næringsstofforsyning.
- Det er uhensigtsmæssigt, at den nuværende økologiske
slagtekyllingeproduktion har problemer med dyrevelfærd og er afhængig af
udenlandsk og konventionelt producerede proteinkilder og rugeæg. Der er behov
for systemer, der i højere grad tilgodeser de økologiske principper samt
forventningen om høj dyrevelfærd og positiv miljø- og klimapåvirkning.
Det siger lederen af projektet, seniorforsker Sanna Steenfeldt
fra Aarhus Universitet på DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrugs
hjemmeside.
Ud i skoven
Her fremgår det, at forskerne vil rette deres fokus mod at
udvikle og afprøve nye fodringsstrategier i de eksisterende systemer.
- Et af de bærende elementer i projektet bliver at
undersøge en kombination af slagtekyllingeproduktion med skovbrug eller
produktion af andre afgrødetyper. Kyllingerne i forsøget vil få lov til at gå
ude blandt enten energipil, cikorieplanter eller quinoaplanter, lyder det fra
DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
I en anden forsøgsopstilling får slagtekyllingerne adgang
til traditionelle kløvergræsmarker eller skovbrynet af en etableret blandet
skov.
I begge forsøg vil der være fokus på påvirkninger af
miljøet, den totale biomasse produktivitet samt dyrenes adfærd, velfærd og
ernæring.
Projektet løber efter planen over fire år, og
Fødevareministeriets Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har
bevilget godt syv millioner kroner til projektet.
Aarhus Universitet leder projektet, der også har
deltagelse af Videncentret for Landbrug, Dansk Landbrugs Grovvareselskab, Top
Æg ApS og to økologiske kyllingeproducenter.