Videncentret for Landbrug vil samarbejde med landmænd og gartnere for at udvikle dyrkning af grøntsager
Grove grøntsager
såsom gulerødder, rødbeder og broccoli har uudnyttede sundhedsfremmede
egenskaber, som kan forstærkes – og som kan være med til at forebygge kræft og
hjertekarsygdomme.
Det viser en
undersøgelse, som Videncentret for Landbrug og Aarhus Universitet står bag. I
projektet har man set på, hvilke vitaminer og stoffer grøntsagerne indeholder –
og hvilke livstilssygdomme de kan være med til at forebygge. Det oplyser
Videncentret for Landbrug.
Centret peger på,
at undersøgelsen blandt andet viser, at tre-fire portioner kål kan betyde en
nedgang i udviklingen af flere kræfttyper.
- Undersøgelsen
viser også, at eksempelvis broccoli indeholder stoffer, der beskytter mod
kræft, og at indholdet i disse stoffer kan øges, hvis man under selve
dyrkningen gøder på en bestemt måde. Det samme er tilfældet med flere andre
grøntsager. Vi kan altså dyrke endnu sundere grøntsager ved at se på sort og
dyrkningsmetoder, siger udviklingskonsulent ved Videncentret for Landbrug Bo
Overgaard på centrets hjemmeside.
Ifølge
Videncentret for Landbrug er årsagen til, at man er gået med i projektet, at
man ønsker at gøre landbruget til leverandør af fødevarer, der kan være med til
at reducere udbredelsen af visse sygdomme.
- Vi vil nu i
samarbejde med landmænd og gartnere arbejde videre med at udvikle dyrkningen af
grøntsagerne, så de giver mere værdi – både for landmanden og for befolkningen
som sundere råvarer, der kan hjælpe med at holde os sygdomsfrie, lyder det fra
Bo Overgaard.