Sundhed er en gulerod for forskere

Videncentret for Landbrug vil samarbejde med landmænd og gartnere for at udvikle dyrkning af grøntsager

Grove grøntsager såsom gulerødder, rødbeder og broccoli har uudnyttede sundhedsfremmede egenskaber, som kan forstærkes – og som kan være med til at forebygge kræft og hjertekarsygdomme.

Det viser en undersøgelse, som Videncentret for Landbrug og Aarhus Universitet står bag. I projektet har man set på, hvilke vitaminer og stoffer grøntsagerne indeholder – og hvilke livstilssygdomme de kan være med til at forebygge. Det oplyser Videncentret for Landbrug.

Centret peger på, at undersøgelsen blandt andet viser, at tre-fire portioner kål kan betyde en nedgang i udviklingen af flere kræfttyper.

- Undersøgelsen viser også, at eksempelvis broccoli indeholder stoffer, der beskytter mod kræft, og at indholdet i disse stoffer kan øges, hvis man under selve dyrkningen gøder på en bestemt måde. Det samme er tilfældet med flere andre grøntsager. Vi kan altså dyrke endnu sundere grøntsager ved at se på sort og dyrkningsmetoder, siger udviklingskonsulent ved Videncentret for Landbrug Bo Overgaard på centrets hjemmeside.

Ifølge Videncentret for Landbrug er årsagen til, at man er gået med i projektet, at man ønsker at gøre landbruget til leverandør af fødevarer, der kan være med til at reducere udbredelsen af visse sygdomme.

 - Vi vil nu i samarbejde med landmænd og gartnere arbejde videre med at udvikle dyrkningen af grøntsagerne, så de giver mere værdi – både for landmanden og for befolkningen som sundere råvarer, der kan hjælpe med at holde os sygdomsfrie, lyder det fra Bo Overgaard.

Læs også