L&F: Tabt konkurrenceevne bør give panderynker

Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby er bekymret over, at Danmarks konkurrenceevne er faldet til en 15. plads i verden

I 2009 lå Danmarks nummer fem på det globale konkurrenceevneindeks. To år senere indtog vi en ottendeplads.

Og nu ligger Danmark som nummer 15 i verden ifølge en netop offentliggjort analyse fra World Economic Forum. Det oplyser Landbrug & Fødevarer (L&F).

- Vi kan glæde os over, at Danmarks fortsat ligger relativt højt, når det gælder en række parametre med betydning for konkurrenceevnen, men under alle omstændigheder må tab af konkurrenceevne give anledning til panderynker hos politikerne, siger cheføkonom i L&F Thomas Søby i et nyhedsbrev.

Cheføkonomen peger på, at undersøgelsen viser, at de tre mest problematiske faktorer for Danmarks konkurrenceevne er skatter, adgang til finansiering og skattelovgivning.

- Men indekset er skruet sådan sammen, at det imidlertid undervurderer effekten af de faktorer, der har størst betydning for de danske eksportvirksomheders konkurrenceevne – blandt andet lønninger, skatter og produktivitet, så det reelle tab af konkurrenceevne faktisk er større, lyder det fra Thomas Søby, der fortsætter:

- Uanset at analysen placerer Danmark højt i forhold til uddannelse og innovation, ændrer det ikke ved, at de grundlæggende produktionsomkostninger er væsentligt højere end i udlandet. Et mere fleksibelt arbejdsmarked er ikke tilstrækkeligt til at sikre konkurrenceevnen, så længe lønnen er meget højere end i udlandet.

Læs også