- Vi har ekstrem opmærksomhed på sundhedssikkerheden
Jacob Bruun er daglig leder af DCHI´s svinebesætning i Focsani i Rumænien og er dermed én af de centrale personer bag farmens succesresultat
- Hver af vores sites har egne lastbiler, som kommer på separat vaskeplads, inden de kommer på et andet site, fortæller danske Jacob Bruun, som står med det daglige, praktiske ansvar for DCH Internationals ene farm midt i Rumænien.
- Vi køber aldrig polte eller andre dyr udefra og har vores egen fodermølle. Vi har bare ekstrem opmærksomhed på at holde en høj sundhedssikkerhed hele tiden.
Derudover peger han på meget omkostningsfokus og skrap management, som baggrunden for, at den danskejede farm kom ud med et overskud på 37 millioner kroner sidste år.
Daglig ledelse er anderledes i Rumænien
Jacob Bruun kom til Rumænien for to et halvt år siden som production manager på DCHI´s ene svinefarm. Nu har han ansvar for denne farms to sites med henholdsvis 2.900 og 2.100 søer indrettet efter danske standarder på nedlagte statsbrug.
- Her er 65 ansatte, som alle er lokale rumænske medarbejdere, fortæller han.
- Jeg starter min arbejdsdag med at tilse først vores fodermølle og efterfølgende staldene. Her tager jeg straks en snak med de tilstedeværende medarbejdere og spørger til deres forslag og idéer. Jeg tjekker også udendørsarealerne for sikkerhed og renholdelse, inden jeg på kontoret trækker en aktuel økonomirapport.
Han har tidligere haft ansvar for en besætning på 400 søer i Danmark, men den meget større besætning – og ikke mindst den anderledes arbejdskultur – gør, at tilsyn og coachning fylder meget mere i hans arbejdsdag.
- Jeg skal også konstant have opmærksomhed på at begrænse tyveri, understreger han. Vi har hyret et privat vagtselskab, som har vagtfolk på i alle staldene.
Reservedele fra Danmark
- Ofte må jeg selv skifte et relæ eller en printplade, hvis der er noget teknik, som er gået ned, fortæller han videre.
- Elektrikere hernede er ikke særlig gode, og vi har selv et stort reservedelslager, som vi for 80 procents vedkommende fylder op fra Danmark. Hernede er reservedele meget dyre – også selv om vi skal betale fragt hjemmefra.
Hver tredje måned går han sammen med sin chef Kim Østergaard og en fodringskonsulent samtlige foderinstallationer og foderprocedurer igennem, tjekker og retter dem til.
- Der ligger fodringsmanualer – ligesom der er skriftlige manualer for alle andre arbejdsopgaver, som medarbejderne kan læse i. Igen tjekker vi op, om medarbejderne følger dem og drøfter straks afvigelser.
Jacob Bruun er specielt glad for sine rumænske ansatte på ét område:
- De melder sig faktisk aldrig syge. Der er slet ingen prestige i at gå hjemme og være syg. Meget forskelligt fra Danmark.
Hver tredje måned udbetales en ekstra bonus sammen med den normale løn.
- Denne bonus motivere meget, da de fleste ansatte har forholdsvis lav indkomst, og i Rumænien er job i en svinestald blandt dem, man vælger sidst, fortæller Jacob Bruun.
Han understreger, at han har nogle meget dygtige, rumænske mellemledere, som han ikke kan undvære.
Afsætning til slagterier konstant usikker
Jacob Bruun fastsætter hver uge det antal dyr, der skal til slagtning. De kører selv dyrene til det aktuelle slagteri.
- Vi har aftale med 10 forskellige slagterier. Det er dem, der er bedst og sikrest til at få betalt. Der er mange andre mere usikre slagterier i Rumænien.
- Et slagteri kan pludselig afmelde at modtage vores slagteklare svin, fortæller Jacob Bruun. Så skal jeg finde plads til dem, og de bliver for store.
- For eksempel gik salget og dermed slagtningen af svin helt i stå i januar til marts, og det var nogle tunge svin, vi endelig kunne levere i april, da der kom gang i salget igen.
- Det er helt slagterierne, der bestemmer hvordan og hvornår, de vil aftage vores svin.
Aktuelt følger svinenoteringen i Rumænien den tyske notering, men derudover giver den rumænske stat et direkte tilskud pr. svin, og der er forbud mod import af slagtesvin.
DCHI vil fortsætte ekspansionen
På DCHI´s to svinefarme i Rumænien er der nu seks danske ledere.
- Jeg føler klart, at der er behov for en dansk leder på centrale poster i vores organisation, siger Jacob Bruun. Vi har en anderledes tradition for effektivitet og ledelseskultur.
Der skal også en effektiv ledelse til, hvis ambitionerne i DCHI´s strategiplan skal gennemføres.
- Vi har i dag cirka 8.000 søer på vores gårde i Rumænien, men der er lagt en meget ekspansiv strategi for at forøge dette antal betydeligt indenfor få år.
- Så vi har travlt, slutter Jacob Bruun, som foreløbig med tilfredshed kan se tilbage på godt 35 procent årlig vækst, siden DCHI etablerede sig i Rumænien i 2006.