Mølle har fået eget brød

På Vestermølle ved Skanderborg har man nu fået sit helt eget specielle fuldkornsbrød. Det sket i et samarbejde mellem flere parter

Henrik Kjær er idémand bag projektet. For nogle uger siden spiste han middag på Restaurant Vestermølle og fik her serveret hjemmebagt brød, som havde en selv for ham som fagmand særlig smag og friskhed.

Bagermesteren spurgte ind til tingene og fandt ud af, hvorfor han havde fået en ekstra spiseoplevelse: Det friske mel, som restauranten bruger til sit hjemmebag, var malet inde ved siden af – på Vestermølles mere end 100 år gamle stenkværn.

Her går det roligt for sig. Kapaciteten er 150 kg. korn over de tre timer, en fyldt mølledam har vand til turbinen, der trækker kværnen. Så må der ventes et døgn, til Sønderbækken atter har fyldt dammen.

En halv snes møllersvende – de fleste seniorlandmænd og -håndværkere – tager sig den fornødne tid til arbejdet.

Møllelauget sælger hvede- og rugmel i et kiloposer direkte fra kværnen – og leverer til Restaurant Vestermølle. Nu har Henrik Kjær sikret sig Vestermølles overskydende kværnkapacitet – som svarer til to procent af den mængde mel, Hovedgård Bageri bruger.

Konceptavlet brødkorn fra Grumstrup-landmand

Hele Vestermølles melproduktion er baseret på brødrug og brødhvede, som er konceptdyrket af gårdejer Aage Frandsen i Grumstrup. Han får udsæden fra DLG i Hovedgård og leverer det færdige brødkorn hertil. Efter rensning, tørring og lagring henter Vestermølles møllersvende kornet i overskuelige portioner i sække.

Fremavlsudsæden, som Aage Frandsen bruger, passes og tilses år efter år af Danmarks største kornforædlingsstation, DLG-ejede Sejet Planteforædling ved Horsens Fjord. Formalingen på Vestermølle kontrolleres løbende af Fødevarestyrelsen.

Læs også