Ny lov sætter stopper for byggeri nær kysterne

Regeringen har med opbakning fra Enhedslisten og de Konservative vedtaget en ændring i planloven

Der skal være gode muligheder for udvikling i de vanskeligst stillede områder i Danmark – og kysterne skal forblive åbne kyster.

Det er to af hovedelementerne en ændring af planloven, som regeringen med opbakning fra Enhedslisten og de Konservative vedtog torsdag.

- Nu får kommunerne igen bedre mulighed for at planlægge, samtidig med at vi tilgodeser vores vigtigste naturområder. Vores natur og særligt kysterne er en af hovedårsagerne til, at turister vælger at holde ferie i Danmark. Derfor skal vi værne om det åbne landskab og beskytte vores kyster, så det kan bevares som grundlag for at skabe ny vækst i for eksempel turismeerhvervet, siger miljøminister Ida Auken (SF) i en pressemeddelelse.

Slut med tilladelser til byggeri inden for kystnærhedszonen

Planlovsændringen ophæver ifølge Miljøministeriet en række særregler for 29 kommuner, som har haft ekstra mulighed for at give tilladelse til byggeri inden for kystnærhedszonen med miljøministerens tilladelse.

- Det er fornuftigt at ændre reglerne, så alle kommuner i vanskeligt stillede landdistrikter får lige mulighed for at skabe vækst og beskæftigelse. Derudover har vi sat et arbejde i gang for at lave en såkaldt solnedgangsklausul, der sikrer en fastsat levetid på ekspropriationer i henhold til planloven. Det sker for at styrke borgernes retssikkerhed, så de ikke stavnbindes til deres ejendom i årevis, fordi kommunens planlægning trækker ud, lyder det fra miljøordfører Vivi Kier (K).

Samtidig får alle kommuner mulighed for at tillade mere erhverv og bebyggelse på en række områder. Det kan for eksempel være et ønske om at indrette boliger i en gammel skole eller produktionsvirksomhed i et nedlagt mejeri.

Du kan læse den nye planlov her.

 

Læs også