Test for Schmallenberg giver ikke nødvendigvis svar

Det er forholdsvis dyrt for en landmand at få lavet en analyse af fostre, hvis der er mistanke om misdannelser på grund af Schmallenberg

Hos DTU-Veterinærinstituttet er dyrlæge Bertel Strandbygaard ikke i tvivl om, at Schmallenbergvirus (SBV) er udbredt i Danmark.

Men dyrlægen tvivler på, at det nødvendigvis er en god idé at få testet for SBV, hvis man som besætningsejer har mistanke om sygdommen.

- Analysen af misdannede fostre er ganske bekostelig og skal ske for besætningsejers egen regning. Og sandsynligheden for, at vi påviser virus i fostret/lammet er ikke nødvendigvis ret stor – også selvom det måtte være årsag til misdannelsen. Problemet er, at vi ikke med sikkerhed ved, hvor lang tid efter infektion, virus kan påvises, siger Bertel Strandbygaard til Landbrugsinfo.dk.

Er en landmand interesseret i afklaring, foreslår Bertel Strandbygaard som alternativ, at landmanden i stedet nøjes med en blodprøveundersøgelse af moderdyret. Den er væsentlig billigere og kan – hvis den er negativ for antistof – afkræfte mistanken om SBV.

- Til gengæld vil en positiv prøve ikke gøre en meget klogere, da virus som sagt er meget udbredt, lyder det fra Bertel Strandbygaard.

Ifølge Landbrugsinfo.dk koster en analyse af misdannede fostre 600 kroner plus moms, mens en blodprøve af moderdyret kan klares for 85 kroner plus moms.

Læs også