Sidste udkald for nedtørring af korn

Hvis kornet ligger på 18-19 procent vand eller mere, er den bedste løsning at tørre kornet ned i to tempi.

- Selv om der kan være travlt under kornhøsten, er det alt for dyrt og besværligt, og i øvrigt også forbundet med en vis risiko, ikke at tørre kornet helt ned, mens temperaturerne er oppe i høst.

Det påpeger maskinkonsulent Hans Henning Sørensen fra Østlige Øers Maskinrådgivning.

Hvert år på denne tid og også senere hen på året får Hans Henning Sørensen henvendelser fra landmænd, fordi noget korn, som de har solgt og skal have leveret, ikke er blevet tørret ned til det krævede niveau.

- Folk har jo typisk travlt under den sidste del af kornhøsten, mange gange fordi de skal have gjort klar til såning af de forskellige vinterafgrøder. Så stopper de for tidligt med at tørre på kornet ud fra den tanke, at det kan de gøre senere, når der er mere tid igen, forklarer maskinkonsulenten.

Sørg for udluftning

- Skal man til at tørre korn de sidste få procent ned nu, så sørg for den bedst mulige udluftning af rummet, hvor det foregår. Gør man ikke det, er der risiko for kondensdannelse på vægge og lofter, så der drypper vand ned i kornet, lyder hans råd.

Er vandindholdet i kornet, der skal tørres ned, ikke over cirka 17 procent, er der ifølge grundreglerne for korntørring ingen grund til at være bange for kondensdannelse i kornet, når der tilsættes varme. Der er jo et pænt stykke op til dugpunktet, idet 17 procent vand i kornet balancerer med 75-80 procent relativ luftfugtighed, forklarer Hans Henning Sørensen.

Hold øje med kondens

- Hvis kornet derimod ligger oppe på 18-19 procent vand eller mere, skal der holdes øje med, at der ikke dannes kondens i det under tørringen. Med så højt et vandindhold er den bedste løsning at tørre kornet ned i to tempi, først til 16-17 procent vand og derefter færdigtørring, påpeger maskinkonsulenten.

- Hvis der er tegn på fast kornoverflade eller dannelse af kondenslag, er det en rigtig god ide at fortage en omrøring med en mobil omrøresnegl, siger han og tilføjer:

- Har man korn, der under alle omstændigheder skal tørres yderligere ned, er det med at få det gjort hurtigst muligt, inden det stadigt koldere vejr gør det endnu sværere. Uanset, at det er vanskeligt at tørre korn ned nu, er der gode penge at tjene ved at gøre det selv. Grovvareselskaberne tager sig jo godt betalt for det.

Læs også