Ny strategi skal mindske privates brug af sprøjtemidler

Miljøminister Ida Auken (SF) ser gerne, at danskerne bliver endnu bedre til at bruge de mindst belastende sprøjtemidler i haven

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at der bliver brugt færre miljø- og sundhedsbelastende sprøjtemidler i private haver.

Miljøminister Ida Auken glæder sig over tendensen, men er samtidig i gang med at udarbejde en ny strategi for området.

- Det er dejligt at se, at danskerne bakker op om at beskytte vores natur og grundvand, og at haveejerne vælger at bruge de mindre belastende sprøjtemidler, når de vil ukrudtet til livs. Det er resultatet af en målrettet informationsindsats over for haveejerne, siger Ida Auken i en pressemeddelelse.

- Men vi skal blive endnu bedre til at bruge de mindst belastende sprøjtemidler eller helt undgå at bruge sprøjtemidler i vores haver. Derfor arbejder jeg hårdt på at blive klar med en ny sprøjtemiddelstrategi, tilføjer hun.

Landbrug er med i ministers planer

Ifølge ministeren vil den nye strategi blandt andet indebære, at et passende antal ansatte hos forhandlere af sprøjtemidler skal uddannes, så de kan rådgive kunderne.

Den kommende sprøjtemiddelstrategi sætter også fokus på, hvordan landbruget fremover kan sænke brugen af de mest belastende sprøjtemidler.

Miljøstyrelsens opgørelse over salget af sprøjtemidler til private viser, at det totale salg fra 2010-2011 er steget. Der er imidlertid tale om en stigning i salget af de mindst miljø- og sundhedsbelastende ukrudtsmidler.

Salget af de mere belastende glyphosatprodukter – eksempelvis RoundUp – er derimod faldet med 23 procent.

Læs også