Smågriseeksport steg med 20 procent i første halvdel af året

4,4 millioner smågrise blev eksporteret fra Danmark i første halvdel af 2012, hvilket er en stor stigning i forhold til sidste år.

Trafikken af smågrise ud af landet i første halvår af 2012 er steget markant.

Tal fra Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, viser, at fra januar til juni i 2012 er der  kørt 4,4 millioner smågrise, 15-50 kg, ud af landet mod 3,7 millioner i samme periode sidste år. Det er en stigning på cirka 20 procent.

- Grunden til det er egentlig meget simpel. Man har haft en prisprofil i Tyskland, der har gjort det interessant. Det vender dog så nu her, og det gør det formentlig ret kraftigt, siger svineproduktionsrådgiver Jesper Toft, LandboSyd.

 

Hypet marked

Han fortæller, at smågrisemarkedet har været noget »hypet« i løbet i foråret, blandt andet på grund af den kommende 2013-problematik, hvor nogle slagterier, har været på krigsstien for at sikre sig et produktionsgrundlag i fremtiden.

Det er dog ikke noget, som han mener, skulle være til nogen trussel for Danish Crown, men de mindre slagterier kan dog godt være blevet noget klemt.

- Men jeg skal love for, at den foderpris-krise, som vi befinder os i lige nu, den får det til at gå den modsatte vej. Den har jo også ramt i Tyskland, siger Jesper Toft.

Seneste tal af eksporten af svin er fra juni måned. Her blev der ifølge de foreløbige tal eksporteret 686.654 smågrise på 15-50 kg ud af landet mod 591.634 i juni måned sidste år.

Læs også