John Deere kabalen er gået op

Forhandlingen nu helt på plads i Østdanmark med tilknytningen af to »frie forhandlere« som »Dealer of Tomorrow«.

For knap to år siden mistede to store sjællandske, mangeårige forhandlere salget af John Deere produkter som et led i slankningen af forhandlernettet i Danmark. Med Nellemann Agros ophør som importør med virkning fra 1. marts i år har John Deere International valgt at skære forhandlernettet yderligere ned – fra 22 til otte.

Og som et paradoks er de to sjællandske forhandlere, Næstved-Karise Maskinservice og Holbæk Agro Center, tilbage i folden som autoriserede John Deere forhandlere, for at den endelige kabale har kunnet gå op.

Mens de øvrige landsdele var på plads inden »deadline« 1. marts, blev det forleden oplyst, at Søllested Maskinforretning blev »Dealer of Tomorrow« for den amerikanske maskinkoncern for Sydhavsøerne og det sydligste område af Sjælland. Og nu er det så plads for resten af Sjælland, med comeback til de tre forretninger i Næstved, Karise og Holbæk.

Frie forhandlere
Reelt har John Deere aldrig været ude af forretningerne, idet indehaverne Hans Erik Karlshøj og Karsten Jensen sammen med Heinrich Jochimsen, Felsted Maskincenter, som dengang også mistede forhandlingen, stiftede gruppen »Danmarks Frie Forhandlere«. Med handel over den dansk-tyske grænse fortsatte forretningerne med at tilbyde de grøn/gule traktorer og maskiner.

- Den periode har vi naturligvis lært meget af, og står derfor godt rustet til nu at stå for flere ting selv og have den tætte kontakt til fabrikkerne, siger direktør og indehaver Hans Erik Karlshøj i forbindelse med kontraktunderskrivningen, der fandt sted den 16. marts, men som først blev offentliggjort i går.

- Vi har indgået en aftale, som giver vores tre forretninger den frihed, som vi synes, der skal til for at drive en moderne maskinforretning, udtaler Hans Erik Karlshøj.

Overtager Holbæk
I forbindelse med indgåelsen af John Deere-kontrakten overtager Næstved-Karise Maskinservice ApS forretningen i Holbæk. I forvejen ejede Hans Erik Karlshøj halvdelen af Holbæk Agro Center A/S, sammen med indehaveren Karsten Jensen, og maskinforretningerne har samarbejdet må mange fronter, blandt andet med fælles bogholderi. Karsten Jensen, der er 62 år, overdrager nu sin andel til Hans Erik Karlshøj, således de tre forretninger i Næstved, Karise og Holbæk bliver ét selskab, og får et fælles navn på et tidspunkt.

Alle tre forretninger var i tidernes morgen DLAM-forretninger med forhandling af John Deere høstmaskiner tilbage fra 1972. Traktorerne kom til i 1981, og siden 1993, hvor Hans Erik Karlshøj og Karsten Jensen overtog maskinforretningerne, har de været John Deere forhandlere. Dog med den nævnte »pause« i de seneste knap to år.

Som friskolerne
I sagens natur betyder dette her ændringer i »Danmarks Frie Forhandlere«, ikke mindst for stifterne, som på Sjælland nu igen er autoriserede, men også i Felsted, hvor der i samarbejde med Brdr. Holst Sørensen er kommet Case-IH i forretningen.

- Foreningen opstod dengang, ligesom friskolerne, og siden udviklet sig, siger Hans Erik Karlshøj, der med den nye kontrakt sætter fuld fokus på service og salg af John Deere produkterne.

- Det bliver en spændende udfordring, hvor vi går fra omkring 40 til 60 ansatte. I løbet af næste år skal vi op til 5-6 sælgere til at servicere det store område, ligesom vi skal være flere montører.

Udover John Deere fortsætter forretningerne i Næstved, Karise og Holbæk med salg af de kendte redskabsprodukter fra blandt andet Lemken, Samson, Kongskilde, Spearhead, Bogballe og Bredal.

Læs også