Fuldstændig vanvittige værdiansættelser

- Den er helt gal med værdiansættelsen af jord og nedskrivning af ejendomme i landbruget, lød et af budskaberne fra formand Claus Christensen på generalforsamlingen i Sydvestjysk Landboforening.

- Fuldstændig vanvittigt. Sådan beskrev formand for Sydvestjysk Landboforening, Claus Christensen, den nuværende situation omkring værdiansættelse af landbrugsjord og nedskrivning af landbrugsbygninger, der finder sted for tiden.

Ordene faldt i forbindelse med foreningens generalforsamling tirsdag aften, der fandt sted i Jysk Landbrugs rådgivningscenter ved Esbjerg.

- Vi oplever værdiansættelser af jord på under 120.000 kroner pr. hektar og nedskrivning af bygninger over 15 år til nul kroner. Vi har endda her i området eksempel på en ung landmand, der efter ibrugtagning af en ny stald blev bedt om at nedskrive med 40 procent - det er fuldstændig vanvittigt, sagde Claus Christensen, der ikke mener situationen er holdbar.

Han byder til gengæld det nye finansieringsinstitut for landbruget velkommen i forbindelse med den nye bankpakke for landbruget, og der var ikke mindst ros til de forhandlere fra Landbrug & Fødevarer, der har været med i forhandlingerne.

- Det er et godt initiativ og ros til de af vores forhandlere, der har fået det på plads med erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, sagde Claus Christensen.

Og han vurderer samtidig, at tidspunktet et velvalgt:

- Det er et godt tidspunkt. Priserne er nede og bytteforholdet for landbruget er godt. Det giver mulighed for de unge til at komme ind i erhvervet, konstaterede Claus Christensen, der i den forbindelse gerne så en ny YJ-låneordning gennemført.

Han noterede sig, at landbruget fortsat nyder godt af den lave rente, men til gengæld stigende bidragssatser, og træerne vokser som bekendt heller ikke ind i himlen:

- Vi oplever en god opbakning fra banker og kreditinstitutter til den daglige drift - så længe budgetterne holdes. Hvis de ikke gør det stilles der krav. Man kan næsten sige, at det er dem, der ikke har behov, der kan skifte bank.

 

Læs også