Sorte tal gav rolig generalforsamling

Modsat sidste år var der ro om regnskabet, da Agri Nord holdt generalforsamling. Helt fri for debat om foreningen var aftenen dog ikke.

Torsdag aften var der samlet godt 300 medlemmer til generalforsamling i Agri Nord i Skalborggaardhallen i Aalborg.

Direktør Erik Lydiksen kunne i år fremlægge et regnskab med sorte tal, hvor der var et overskud på cirka 1,4 millioner kroner.

Anderledes så det ud sidste år, hvor der var et underskud på næsten 3,9 millioner kroner. Det skabte sidste år en skarp debat om regnskabet, og det blev pålagt bestyrelsen at finde en ny revisor.

Det var især medlemmer af den tidligere Vesthimmerlands Landboforening, der rejste kritikken i fjor, fordi de mente, at underskuddet skyldtes, at vesthimmerlændingene havde været med til at betale penge tilbage, som landboforeningen skyldte Aalborg-medlemmerne.

Håber på et vendepunkt
En af kritikerne sidste år var Hans Pindstrup, tidligere direktør for Vesthimmerlands Landboforening.

- Det er godt, der er sorte tal i år. Vi havde ikke holdt til flere røde tal. Hvis de ikke havde været sorte i år, så kunne vi ligeså godt skrotte foreningen, sagde den tidligere direktør til Effektivt Landbrug og understregede, at der samlet set i 2008, 2009 og 2010 stadig er tabt næsten 20 millioner kroner i alt.

- Jeg håber, det her er et vendepunkt, sagde han.

En af årsagerne til årets positive resultat er, at medlemsrabatten på rådgivning er annulleret.

- På den måde giver man landmændenes loyalitet væk og skærper konkurrencen mellem foreningerne yderligere. Den er hård, og ikke mindst nu efter at LandboMidtØst har åbnet kontor i Aars, sagde Hans Pindstrup.

Debat om vedtægtsændringer
Bestyrelsen havde foreslået vedtægtsændringer og valgte at fremlægge de ændringer, de fandt vigtigst. Resten af ændringerne var moderniseringer, eksempelvis en ændring af ordet protokol til referat, og fejl, der skulle rettes.

Allan Scheel, Nibe, fik derefter ordet og påpegede, at der var 17 ændringer, der ikke var blevet læst op, og anmodede bestyrelsen om at trække deres forslag om vedtægtsændringer tilbage.

- Det her er ikke bare justeringer. Det er helt nye vedtægter. Det kan vi ikke vedtage her i aften, sagde Arne Christensen, Aalestrup.

Vedtægtsændringerne kom til afstemning og blev vedtaget med 107 stemmer for, 17 imod og tre blanke.

Erik Ugilt Hansen, Hobro, anmodede bestyrelsen om at tage temperaturen blandt medlemmerne og markere sig skarpere i debatten om landbrugets rammevilkår.

- Jeg er ked af, at en forening som Bæredygtigt Landbrug har fået et så fantastisk fundament. Der må være en grund til, at den forening kan få så mange medlemmer, sagde han.

Hans bud på årsagen til, at Bæredygtigt Landbrugs popularitet er blevet så stor, er, at landbrugets hovedorganisation kunne have gjort det bedre.

- Vandplaner og Grøn Vækst er lavet på et fagligt og juridisk forkert grundlag. Det er noget svineri, sagde han og spurgte bestyrelsen om, hvor længe de vil finde sig i, at deres medlemmer bliver trådt på.

Dialogens vej giver han ikke meget for.

- Vi kan ikke blive ved med at samtale med vores bødler, sagde han og tilføjede:

- Den nye linje er, at man ikke vil være nogle brokrøve, men hellere nogle vatnisser, sagde han og indkasserede aftenens absolut største bifald.

Arbejder på en skarpere tone
Formand Carl Chr. Pedersen lovede Erik Ugilt Hansen, at hans tanker nok skulle blive forelagt hovedbestyrelsen på Axelborg.

Næstformand Henrik Dalgaard Christensen, der er medlem af Landbrug & Fødevarers hovedbestyrelse, understregede, at der blandt andet bliver arbejdet med en ændring af kontrolsystemet og tre miljøsager er forelagt fødevareministeren.

- Men vi kommer altså længst med at snakke ordentligt med folk, sagde han og understregede, at der også bliver arbejdet på en skarpere tone.

Læs også