En ko i balance

Agro Nord - messen for kvægets folk - fik en god start onsdag morgen med mange besøgende og skarp konkurrence fra morgenstunden. Messen fortsatte i aftes efter redaktionens lukning.

- Vi skal have en god produktionsko og en god showko.

Det sagde den tyske dommer Christian Fischer, mens han i går dømte Dansk Holstein og afkomstgruppekøer i ringen på AgroNord i Messecenter Aars. Og han uddybede:

- For ti år siden skulle det være en stor og lang ko. I dag skal det være en harmonisk ko med gode lemmer og gode malkeorganer. Og den med charme har et ekstra fortrin her, sagde han og forklarede, at der ikke er så stor forskel på, hvad man søger i Tyskland og i Danmark.

Konkurrencen var hård, og interessen omkring ringen meget stor. Specielt da afkomsgrupperne kom i ringen. AgroNord er det eneste sted, der samler afkomsgrupper fra de fleste af de danske sædfirmaer. Tre firmaer havde valgt at stille op i ringen med i alt fem grupper. Fire selskaber var repræsenteret med stande i stalden.

Speed avl
Kvægavlsforeningens fremvisning af afkomsgrupper har været helt centralt, de 24 år Agro Nord har eksisteret.

Men fremvisningen af afkomsgrupper er ved at blive overhalet af udviklingen med brug af genomisk selektion. Det betyder en markant øget brug af yngre tyre.

- I dag laves der speed avl, så end ikke kalvens farfar har malkende døtre endnu, sagde Oluf Bøgh, formand for Agro Nord således i sin dyrskuetale. Og specielt Viking lagde vægt på ved deres præsentation, at de tyre, der blev præsenteret, havde døtre ude i besætningerne, men at de fleste i dag betragtede dem som lidt ældre tyre og foretrak de nyeste gener, når der skal vælges tyr.

- Det er faktisk første gang, vi virkelig oplever den udvikling i ringen, så det skal vi diskutere med firmaerne, hvordan vi griber an fremadrettet, sagde Agro Nord koordinator Jens Holm Danielsen.

Hård konkurrence
Men der var noget for øjet, da grupperne kom i ringen.

Viking var repræsenteret med grupper efter D Ole og D Dundee. ABS udstillede grupper efter S Bolton og Jeeves, mens Breed and Care viste en gruppe efter Surprise.

I hver gruppe valgte dommer Christian Fischer en ko til finalen. Efter D Ole kom en ko fra Ewald Kusk Kristensen, Nibe og efter D Dundee var en ko fra Svend Hestbæk, Aalestrup med i finalen. Efter Jeeves vandt en ko fra Vognsild Østergaard, Aars, og efter Bolton vandt en ko fra I/S Lieuwes, Hirtshals. Supprise afkomsgruppens vinder var fra Tage Winther, Hobro.

Koen efter Bolton vandt til sidst det tætte opløb. Og dermed var ABS årets vinder.

Første vinder på Agro Nord var bedste DH førstekalvsko.

- Den kom, så og sejrede. Den har charmeret mig fra morgenstunden, sagde dommer Christian Fischer fra Tyskland om Ashlar-datteren fra Stortoft Holstein i Henne. Og han fortsatte med rosen:

- Koen har ekstremt gode lemmer, samtidig med at malkeorganer og bevægelse er helt i top.

Ejeren Torben Kragh, der havde syv køer med til kvægmessen, var glad og lidt overrasket.

- Hun er en meget harmonisk ko, der har kælvet første gang. Men hun er stadig ung, så hun kan stadig udvikle sig, sagde han.

Og han havde også ros til arrangementet.

- Det er et godt skue - lidt på en anden måde - men et rigtig godt sted, sagde han. Familien fra Henne har udstillet på Agro Nord de sidste seks til syv år.

- Vi elsker skuer, også på denne tid af året, sagde han.

Bedste førstekalvsko blandt RDM blev en VR Casino datter fra Per Jensen, Hjørring. Bedste andenkalvsko blev en K Lens datter fra Nita og Jacob Gade i Skals trukket af Jacob Gade. Nita Gade trak en anden af deres køer, den blev nummer to. Det er en R Caj datter.

Bedste ældre RDM blev en R David datter fra Gert Aude i Ebeltoft.

Rødbrogede
Blandt DRH blev en DRK Uffe datter fra Jens Østergaard i Hobro bedste yngre og en Paul-P-Red datter fra Dueholm Breeding, Skive, bedste yngre.

Læs også