Konsulent: Luk gødningshandlen nu

Bytteforholdet imellem korn og gødning er historisk godt lige nu, og med udsigt til stigende råvarepriser, så er det fornuftigt at afdække gødning nu, vurderer planteavlskonsulent.

Gødningsprisen har taget et pænt fald nedad stort set siden oktober, men nu er bunden ved at være nået, mener Henrik M. Madsen, planteavlskonsulent, Jysk Landbrugsrådgivning, Billund. 

- Vi har set et lille jævnt fald på gødningsprisen i de seneste måneder, og senest har vi set nogle fornuftige gødningspriser i januar, hvor man har kunnet købe gødning billigere end i november måned sidste år.

- Men der er udsigt til stigende afgrødepriser lige nu, og det er traditionelt med til at stoppe faldet på gødning, da efterspørgslen efter hjælpestoffer så øges. Derfor tror jeg ikke på, at man skal forvente yderligere prisfald af betydning i den nærmeste tid, lyder det fra Henrik M. Madsen.

Godt bytteforhold
Ifølge planteavlskonsulenten, er der god grund til at udnytte de nuværende gødningspriser til at få afdækket den kommende sæsons forbrug af gødning, hvis man ikke allerede har gjort det.

- Selvom gødningsprisen kan synes høj, så har vi faktisk et historisk godt bytteforhold lige nu imellem korn og gødning.

- I løbet af de sidste fire år har vi aldrig set at kornet har betalt så godt for gødningen som det gør netop nu. Derfor kommer man bestemt ikke galt af sted, hvis man lukker handler netop nu, siger Henrik M. Madsen.

Han tilføjer, at man som tommelfingerregel siger, at der skal 10 hektokilo hvede til at betale gødning til en hektar. 

Fornuftige priser
Henrik M. Madsen uddyber, at i øjeblikket ligger prisen for et kilo N på omkring syv kroner.

- Som eksempel på prisniveauet kan jeg nævne en NS 27-4 gødning. Den koster omkring 235 kroner pr. 100 kilo løs afhentet. Skal den leveres i bigbags kommer prisen op omkring 250 kroner pr. 100 kilo, siger han.

- Til sammenligning koster en NPK 22-3-10 gødning omkring 270 kroner pr. 100 kilo løst afhentet. Kan man handle til omkring disse priser, så råder jeg til at man lukker handlerne på gødningen, fortsætter han.

For planteavlere, der ønsker at gøde med flydende ammoniak, så gælder det, at ammoniakken i øjeblikket ikke må koste over seks kroner pr. kilo ammoniak, da der så ikke er økonomi i at vælge det frem for fast gødning.

Tvivlsomt sommerudsalg
Tidligere er gødningen faldet igen henover sommermånederne, men om det sker igen er lang fra sikkert vurderer konsulenten.

- Hvis den stigende tendens på kornprisen fortsætter, så kan det blive tvivlsomt, om faldet kommer. Til den tid vil der sandsynligvis være solgt godt ud, og der vil være små lagre, hvilket ikke vil tale for, at der kommer et markant prisfald, siger han.

- Det sikre råd her og nu er derfor at lukke handlerne nu, imens at bytteforholdet er sundt, slutter planteavlskonsulent Henrik M. Madsen.

Læs også