Høst i bidende frost

Priser på 250 kroner pr. hkg økologisk foderkorn fik Arne Jørgensen til at starte mejetærskeren 9. februar på jagt efter to-tre hektar triticale, der stod tilbage fra sidste års vanskelige høst. Og missionen gik godt.

Økologisk landmand Arne Jørgensen, »Verningelund« i Verninge, tog en frisk beslutning den 9. februar om morgenen.

- Jeg sagde til min gode kollega Keld Korsgaard Larsen, som jeg forpagter jorden af, »i dag så gør vi det sgu«. Og det gjorde vi så.

Det, de to landmænd gjorde, var, at starte en 30 år gammel 13 fods International 1420 Axial Flow op. Herefter kørte de på den dybfrosne jord for at hente to-tre hektar økologisk triticale, som ikke kunne mejetærskes i sensommeren på grund af vejrliget.

Fin timeløn
De små tre hektar triticale, der blev mejetærsket i bidende vinde fra de sibiriske stepper, blev sået 25. april i fjor.

- Med priser på økologisk foderkorn på 250 kroner pr. hkg kan jeg få en fornuftig hyre ud af det her høstarbejde, hvor vi vel kan hente seks-otte ton. Og vi skulle alligevel have kornet slået af på et tidspunkt. Så hvorfor ikke prøve - kornet står flot op, og det går jo fint, bemærkede Arne Jørgensen under den usædvanlige februar-høst.

Blandes med byg
Hjemme på Verningelund skal triticalen blandes op med økologisk foderbyg og udfodres til bedriftens 190 jerseykøer.

Arne Jørgensen kender ikke vandprocenten i det nyhøstede korn, men han vurderer, at en opblanding med foderbyg vil være mulig.

- Der er en lille smule fusarium i triticalen. Men ikke mere end at vi kan blande os ud af det, fortæller økologen, der driver 200 hektar jord.

Godt tilfreds
Bedriftens jerseykøer leverer sammen med én anden fynsk øko-gård råmaterialet til den økologiske udgave af de kendte fynske Thranes Røgeoste, der nu er på Arlas hænder.

- Jeg blev selvstændig i 1993, og jeg blev økolog i 2007. Og det går simpelthen bare rigtig godt.

- Vi har færre dyrlægetimer til køerne end nogensinde. Og ydelsen har rundet 9.000 kg EKM pr. årsko, der malkes via vores tre DeLaval-malkerobotter. Og selv den gamle rotormaskine opfører sig jo fantastisk her i frosten. Så ved du hvad, jeg er en ganske tilfreds bondemand, lød det fra Arne Jørgensen under februar-høsten.

Læs også