Kritik af sukkerfabrikkernes kapacitet

- Sukkerfabrikkernes kapacitet har ligget på sammen niveau i 15-20 år. De skal optimere driften, lyder kravet fra roedyrkernes formand, Jørn Dalby.

- Sukkerfabrikkerne skal op i gear. De har kørt med den samme kapacitet i 15-20 år. Og det er ikke godt nok, lyder kritikken fra Danske Sukkerroedyrkeres formand, Jørn Dalby, Gedser.

- Vi roedyrkere optimerer hele tiden og investerer i nyt optageudstyr, der er tidssvarende. Vi må forlange, at sukkerfabrikkerne også følger med, så deres kapacitet er optimal, og det er den ikke aktuelt, lyder det fra roedyrkerformanden. 

Jørn Dalby understreger, at han har forståelse for, at der - som det er sket i år - sker tekniske nedbrud på fabrikkerne.

- Men den daglige drift skal køre hurtigere, end den gør. Konsekvenserne af en for langsom drift er nemlig, at vi skal kule vore roer. Og det giver udbyttetab, fordi roerne taber både masse og sukker i kulerne, siger Jørn Dalby.

Tab på et par procent
Roeformanden forklarer, at roerne som tommelfingerregel taber sig et par procent på 14 dage i kule i et vejrlig med positive temperaturer.

- Når bundlinjen gøres op, betyder den manglende kapacitet på sukkerfabrikkerne rundt regnet et tab til roedyrkerne på et par procent ud af de 20 procent, der ligger i kule.

- Og det skal gøres bedre, lyder meldingen fra Jørn Dalby.

Fokus på energi
Administrerende direktør hos Nordic Sugar, Thomas B. Olsen, har dog ingen planer om kapacitetsudvidelse på sukkerfabrikkerne.

- Det er rigtigt, når Jørn Dalby, påpeger, at vores kapacitet ikke er øget væsentligt i de senere år. Men en kapacitetsudvidelse er meget investeringstung, og en stor investering i en kapacitetsudvidelse vil altid skulle måles op imod behovet.

- Vi må erkende, at vores fokus aktuelt er rettet mod energibesparende investeringer. Samtidig investerer vi løbende i at gøre driften af vore anlæg så stabil som muligt, siger Thomas B. Olsen.

Læs også