Minister ønsker grønt landbrug

Fødevareminister Mette Gjerskov ser en grøn, økologisk og bæredygtig fremtid for dansk landbrug. Forleden fik hun eleverne på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus´ syn på den strategi.

Dansk landbrug skal i højere grad tjene penge på en grøn, økologisk og bæredygtig produktion. Samtidig skal forbruget af pesticider og andre sprøjtegifte ned. Udmeldingen var klar, da fødevareminister Mette Gjerskov, lagde vejen forbi Landbrugets UddannelsesCenter Århus for at få elevernes syn og mening om fremtidens landbrug og de grønne uddannelser.

Ministeren understregede, at hun hverken bryder sig om EU-støtte og heller ikke ser den tomme danske statskasse i stand til at hjælpe landbruget af med en trecifret milliardgæld. Til gengæld skal et trecifret millionbeløb og en kommende natur- og landbrugskommission hjælpe landbruget til at finde frem til, hvordan erhvervet kan klare sig fremadrettet.

Dansk effektivitet i kvægstalden er ikke nok alene til at sikre fremtidig dansk mælkeproduktion. I hvert fald ikke hvis man spørger den mælkeproducent Peter Steinwijk, der med hollandske rødder er etableret dansk landmand med bedrifter herhjemme samt i Tyskland og Polen.

Han var inviteret som indlægsholder i forbindelse med Jysk Kvægdag, der forleden fandt sted i Billund. Og her kom han ind på de muligheder og udfordringer han møder i såvel Danmark og især Tyskland, hvor han i 2007 investerede i en stor mælkebedrift.

Og han lagde ikke skjul på, at det handler om stram driftsledelse o en evig jagt på driftsomkostninger.

Læs også