Socialdemokratiets erhvervsordfører, Benny Engelbrecht og politisk ordfører i SF, Jesper Petersen, besøgte TUC Syd for at få et indblik i hverdagen og transportuddannelser på et AMU-center.
Hvordan foregår en transportuddannelse? Hvem målretter man mod? Og giver det job efterfølgende i transportbranchen? Og hvad mangler der fra politikerne for at gøre det lettere og mindre bureaukratisk uddanne og sikre ledige ny beskæftigelse via transportuddannelse?
Det var nogle af de spørgsmål som der blev givet svar og bud på, da TransportUddannelsesCenter Syd A/S - TUC Syd i Vejen, forleden i samarbejde med Danske Fragtmænd, havde inviteret de to folketingspolitikere og ordfører Benny Engelbrecht, (S) og Jesper Petersen, (SF) til en snak om transportkurser og uddannelser.
Efter en præsentation af TUC Syd handlede det så om de konkrete ønsker og bud på en fremtidig håndtering af uddannelserne, som AMU-centeret har en pæn succesrate med, at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet indenfor transport. Blandt andet via jobkonsulenter, inspirationsdage og virksomhedskonsulenter der betyder, at centeret stort set kan give jobgaranti til alle efterfølgende.
Key Account Manager hos TUC Syd, Carsten Lindgaard Adamsen, gav også udtryk for, at man klart fornemmer at danske virksomheder vil efterspørge danske medarbejdere (chauffører) fremover til den indenlandske transport. Men uddannelsesmæssigt er der også udfordringer.
- Det handler blandt andet om mindre bureaukrati og mindre papir. Der er mange firkantede regler, konstaterede han.
Benny Engelbrecht konstaterede, at det han hørte her falder fint i hak med regeringens intention og målsætning om afbureaukratisering alle de steder hvor det er muligt.
Samtidig noterede Jesper Petersen sig, at loftet over AMU er væk, så ledige hurtigere og enklere kan komme i gang med uddannelse.
Fra Danske Fragtmænd lød det, at transportuddannelse i højere grad end under højkonjunkturen bør handle om uddannelse og ikke bare at få et stort kørekort. Og der ser man i dag en positiv udvikling.