Onsdag eftermiddag kom det frem, at det meget anvendte svampemiddel Balaya nu også vil blive forbudt om præcist et år.

Miljøstyrelsen oplyser, at Balaya og Himalaya Pro fortsat kan sælges frem til den 31. december 2025 og anvendes frem til den 16. juli 2026.

Dagens afgørelse er ikke den sidste. Miljøstyrelsen har varslet, at man efter sommerferien vil kigge på en række yderligere produkter

Onsdag eftermiddag kom Miljøstyrelsens afgørelse, der lyder på udfasning af Balaya i løbet af et år. Arkivfoto

Onsdag eftermiddag kom Miljøstyrelsens afgørelse, der lyder på udfasning af Balaya i løbet af et år. Arkivfoto

Store tab

I en kommentar hertil forholder Landbrug & Fødevarer sig kritiske over for konsekvenserne ved afgørelsen, der svækker planteproduktionen og påfører erhvervet store tab.

- Vi har i forvejen få produkter, der kan bekæmpe svampeangreb i afgrøderne. Fra 2027 mister vi yderligere to og det er utrolig kritisk for vores konkurrenceevne og vores muligheder for at levere gode udbytter og høj kvalitet. Danske landmænd er meget opmærksomme på at bruge så få pesticider som muligt, men så meget som nødvendigt, så det her gør ondt, siger Torben Hansen, planteformand i Landbrug & Fødevarer

Der er tale om de to produkter Balaya og Himalaya Pro. De bruges produkter bruges i vinterhvede til primært at bekæmpe Septoria og Rust-svampe samt i produktionen af markfrø til frøavl og i spelt.

- En udfasning af Balaya og Himalaya Pro - og også Propulse, der faldt afgørelse på i forrige uge - vil markant svække vores muligheder for at bekæmpe svampesygdommen Septoria, der årligt medfører store udbyttetab i hvededyrkningen. De midler, der forventes at være tilbage på markedet efter 2027, er desværre langt mindre effektive, siger Torben Hansen.

Et års afvikling

Miljøstyrelsen oplyser, at man giver Balaya og Himalaya Pro et års afviklingsfrist Dermed anerkender styrelsen, at der ikke findes reelle alternativer til produkterne. Men om et år er nok til at finde brugbare løsninger til 2027, stiller Torben Hansen sig tvivlende overfor.

- Det er helt åbenlyst, at der skal fuld fart på arbejdet med at finde alternativer. Det arbejde skal simpelthen bare op i gear. Men opgaven er svær, for hvis der fandtes nemme og mere skånsomme løsninger til at bekæmpe svampeangreb, så havde vi jo taget dem i brug for længst, siger han.

Det er kun en uge siden, en række andre pesticider blev udfaset ud fra det argument, at de respektive produkter indeholder aktivstoffer, som kan danne og udvaske TFA til grundvandet. I begge sager har L&F arbejdet intenst med hele det faglige aspekt i sagen over for myndighederne.

Fælles regler i EU

Der skal langt mere fart på NGT Mens arbejdet for at finde alternativer nationalt haster, så vil fælles EU-regler være at foretrække. Derfor arbejder Landbrug & Fødevarer blandt andet på at få NGT op på den politiske dagsorden, fortæller Christian Høgh Andersen, næstformand i Landbrug & Fødevarer.

- Lige nu fjerner man igen og igen værktøjer fra vores værktøjskasse. Det duer ikke, når der ikke kommer nogen alternativer på banen. Derfor må det være åbenlyst for de fleste, at vi skal speede arbejdet op i EU, når det kommer til NGT. Med moderne NGT kan vi udvikle mere bæredygtige, resistente og robuste afgrøder, som er modstandsdygtige over for klimaforandringer, svampeangreb og skadedyr og som samtidig kan give højere udbytte og vil kræve mindre gødning og færre pesticider, siger han.

Christian Høegh-Andersen gør opmærksom på, at NGT ikke vil kunne erstatte Balaya og Himalaya Pro fra 2027 og derfor er arbejdet med at skabe en bro i den mellemliggende periode fortsat af højeste prioritet.

Planter