Ny bluetongue-lignende sygdom i Tyskland og Holland

Nyt Orthobunyavirus er påvist i sygt kvæg i Tyskland. - Vi er opmærksomme på risikoen for introduktion af dette nye virus i Danmark, forsikrer DTU Veterinærinstituttet.

Siden august har der i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, som grænser op til Belgien og Holland, samt i Holland været rapporteret om flere tilfælde af sygdom i kvæg, der klinisk ligner udbrud af bluetongue.

De kliniske symptomer har omfattet feber og markant fald i mælkeydelse i flere dage samt i nogle tilfælde diarré samt aborter.

Dyrene er negative for bluetonguevirus, men i forbindelse med det tyske opklaringsarbejde er der blevet påvist et nyt virus fra slægten Orthobunyavirus.

Er opmærksomme
- Vi er opmærksomme på risikoen for introduktion af dette nye virus til Danmark, og vil derfor være ekstra opmærksomme på en eventuel stigning i antallet af bluetonguemistanker eller rapportering om stigning i antal af aborter, siger Anette Bøtner, sektionsleder ved DTU Veterinærinstituttet.

DTU Veterinærinstituttet pointerer, at man har gode og tætte samarbejdsrelationer med det tyske institut, FLI, som har påvist det nye virus.

- Vi vil derfor via dette samarbejde sikre, at vi kan påvise en eventuel introduktion af det nye virus i Danmark, siger seniorforsker Thomas Bruun Rasmussen, der har været i kontakt med de tyske kolleger.

Læs også