Affaldsselskab køber decentralt kraftvarmeværk af Dong

Dong sælger det første af de fem decentrale kraftvarmeværker, der fyrer halm, som de har til salg, til en meget lav pris. Halmleverandørers planer om selv at købe anlæggene er skrinlagt.

Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk blev det første anlæg af de fem mindre decentrale kraftvarmeværker, som Dong har til salg, som er blevet solgt.

Køberen af anlægget, der hvert år aftager 50.000 tons halm fra landmændene, blev affaldsselskabet Refa, der har et mål om at blive Lolland-Falsters store energiproducent.

Refa og Dong har aftalt en pris på 92 millioner kroner. Ikke meget, når det tilbage i 1999 kostede 465 millioner kroner at etablere værket, som dækker cirka 10.000 husstandes el-forbrug og 90 procent af fjernvarmebehovet i Maribo og Sakskøbing.

- Vi har fået det for en rigtig god pris. Det vil jeg ikke lægge skjul på, siger Poul Henrik Pedersen, bestyrelsesformand for Refa.

Han fortæller, at den lave pris formentlig skyldes, at anlægget nu er 12-13 år gammelt, og at der jo har været en del nedskrivninger på værket.

For halmleverandørerne til anlægget i Sakskøbing, der er den største aftager af halm på Lolland-Falster, får salget ingen betydning, lyder det fra Poul Henrik Pedersen.

- Der bliver ingen forandring overhovedet. Den aftale som Dong har med halmleverandørerne er sikret frem til sommeren næste år, siger han.

Håber de giver en ordentlig pris
Hos formanden for Østlige Øers halmleverandørforening, Carsten Høegh, bliver nyheden om Refas køb taget meget roligt, og han håber på et godt samarbejde fremover.

Han fortæller dog, at Refa har et ry for, at de ikke vil betale særlig meget for deres brændsler. I Nykøbing F. har de således et værk, hvor de af og til modtager halm som supplement, og her er de ifølge Carsten Høegh, ikke så gode til at give en ordentlig pris.

- De modtager jo lidt halm i forvejen, men de plejer ikke at ville betale noget som helst for det. Det er jo et affaldsselskab og de er jo ikke vant til at betale for noget. De er jo vant til at få penge for deres ting, siger Carsten Høegh.

Han håber nu, at halmleverandørerne, der leverer til værket, fremover vil stå sammen, og hvis ikke Refa vil tilbyde en ordentlig pris for halmen, så vil man lade være at levere til dem.

- Så enkelt er det, siger han.

Overvejede selv at købe
Da det kom frem i vinter, at Dong var ved at sælge ud af sine mindre decentrale værker, lød det fra halmleverandørerne, at man selv overvejede at købe dem. Udover anlægget i Maribo-Sakskøbing er også anlæggene i Haslev, Slagelse, Masnedø, Køge og DTU i Lyngby til salg.

Planer om at købe anlæggene er dog skrinlagt, fortæller Carsten Høegh.

- Danske Halmleverandører var inde sammen med en samarbejdspartner og kigge på det. Vi bakkede dog ud, og besluttede ikke at give tilbud på værkerne. Der var for mange oplysninger, som vi ikke kunne få. Der var for mange tal, som manglede, som var afgørende. Derfor turde vi ikke at byde på det, siger Carsten Høegh.

Det var blandt andet oplysninger om administrationsomkostninger og hvor meget værkerne var nedskrevet. I varmeforsyningsloven er det sådan, at hvis en køber af et halmværk giver mere end det er nedskrevet for, så kan ejeren ikke lægge denne pris over på forbrugerens varmeregning.

- Der var rigtig mange ting, som vi ikke kunne få at vide, siger Carsten Høegh.

Dong er glade
Hos Dong er man dog glade for overdragelsen af Kraftvarmeværket i Maribo-Sakskøbing.

- Refa har den rette erfaring, den rigtige organisation og en perspektivrig strategi til fortsat at drive Maribo Sakskøbing Kraftvarmeværk til gavn for kunderne, medarbejderne og lokalområdet, siger direktør Jens Erik Pedersen hos DONG Energy Power.

Overtagelsen sker efter reglerne om virksomhedsoverdragelse, og er officielt i Refas hænder 1. januar 2012.

Læs også