- Vi er til grin i EU

25 års dansk sololøb på miljøområdet har ikke betydet, at danske varer kan sælges til en merpris. De griner ad os i vore nabolande, mener Vagn Lundsteen.

- Vi risikerer ikke at blive til grin i resten af EU. Vi er til grin.

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, mener, de seneste 25 års miljøpolitik i Danmark er én lang fiasko. For miljøet og for den danske konkurrenceevne.

- Vandmiljøet er ikke blevet bedre nogen steder af, at landbruget har halveret kvælstofbidraget til fjordene. Ikke et eneste sted. Vi har intet fået ud af dukserollen - ud over ringe konkurrenceevne og stor gældsætning.

- Når jeg taler med kolleger i Frankrig, Tyskland og Sverige, så griner de ad os. Vores store problem er jo, at vi ikke får én krone mere for vores varer, selvom vi har kastet 100 milliarder kroner i miljøindsatsen. Det er realiteterne, siger Vagn Lundsteen til Effektivt Landbrug.

Vi lærer ikke
Direktøren vurderer samtidig, at Danmark, i dag, hvor EU-Kommissionen fremlægger sine fremtidige ønsker til EU's landbrugpolitik, ikke vil blive honoreret for sin miljøindsats.

- Man skal ikke undervurdere, at andre lande også er miljøbevidste. Men mens svenskerne for længst har evalueret deres miljøindsats og skiftet fokus fra kvælstof til fosfor, så fortsætter vi i Danmark bevidstløst med at se på kvælstof. Vi lytter ikke. Vi evaluerer ikke. Vi lærer ikke.

- Resultatet er, at det, vi gør, er helt meningsløst i forhold til miljøet og i forhold til konkurrenceevnen, fordi vi intet får igen. Hverken på markedspladsen, hvor vores varer skal sælges, eller i form af begunstigelser i EU-systemet, pointerer Vagn Lundsteen.

SF's Margrete Auken, der er stedfortræder i Europaparlamentets landbrugsudvalg, er langt fra enig. Hun er på forhånd begejstret for de nyheder, der er sluppet ud omkring, hvor EU-Kommissionen vil trække landbrugspolitikken hen de kommende år.

Her står Danmark til at miste støtte for 200 millioner kroner årligt i årene 2014-2020.

Læs også