Svineproducent: Stop nu den interne krig i landbruget

Svineproducent fra Jelling er dødtræt af den skyttegravskrig, der finder sted mellem Landboforeningerne og Bæredygtigt Landbrug. Der er så mange vigtigere ting at tage fat på, mener han.

Nu må det stoppe.

Det mener svineproducent Knud Jeppesen fra Jelling, der her driver en gård med 400 søer og 200 hektar. Han har nu fået nok af at høre på den interne konflikt i landbruget mellem Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer.

Dråben, der fik det berømte bæger til at flyde over for Knud Jeppesen, der er tidligere bestyrelsesmedlem i LRØ, men ikke længere er aktiv i organisationsarbejde og dermed betragter sig selv som en menig landmand, var, da Landboforeningen Midtjylland i denne uge rettede en skarp kritik af den pløjeaktion, som Kolding Herreds Landbrugsforening i sidste uge gennemførte.

Her pløjede Kolding-foreningen en græsmark op i protest mod det, som de opfatter som rigide regler fra Plantedirektoratet.

Ikke i to lejre
Aktionen fik Landboforeningen Midtjylland til i denne uge at udsende en pressemeddelelse, hvor bestyrelsesmedlem Hans de Neergaard på vegne af en enig midtjysk bestyrelse udtalte, at en forening må have lige nøjagtig den holdning, den ønsker. Men så må man klart vælge side, og pløjeaktionen var båret af samme tankesæt som Bæredygtigt Landbrug, som Landboforeningen Midtjylland tydeligt ikke er begejstret for.

- Enten hører man til i protestbevægelsen eller det etablerede system. Man kan ikke stå med et ben i hver lejr, fastslog det midtjyske bestyrelsesmedlem.

Skal jeg så smides ud?
Denne udtalelse forstår Knud Jeppesen ikke. Han er medlem af både Bæredygtigt Landbrug og en landboforening, og er tilfreds med begge dele.

- Vil det så sige, at jeg skal smides ud af landboforeningen, fordi jeg er medlem af Bæredygtigt Landbrug? Jeg tror, landboforeningerne skal passe på, hvis de kommer med den slags udmeldinger. For det er ikke sikkert, at landmændene vælger at blive i deres forening så, siger Knud Jeppesen, der selv mener, at selvfølgelig er der plads til, at kan man være medlem begge steder.

- Man kan jo også sagtens være medlemmer af Danske Svineproducenter og Landbrug & Fødevarer. Det er da helt acceptabelt, siger han.

Supplerer hinanden
Set fra Knud Jeppesens plads på staldgulvet, så supplerer Bæredygtigt Landbrug og landboforeningerne på den måde, at han fra landboforeningen har en forening, hvor der er god rådgivning og god kontakt til kommunerne, mens han fra Bæredygtigt Landbrug får en forening, der generelt er bedre til at markere landbrugets holdninger over for politikerne.

- Landboforeningerne skal huske på, at hvis de havde været bedre til at markere sig politisk, så havde der slet ikke været noget, som hedder Bæredygtigt Landbrug, lyder det fra Knud Jeppesen.

Kan jeg heller ikke lide
Selvom Knud Jeppesen tydeligvis er glad for sit medlemskab i Bæredygtigt Landbrug, så er der dog også herfra et ønske om, at der bliver skruet ned for den voldsomme retorik over for Landbrug & Fødevarer.

Især den kritik, som Bæredygtigt Landbrugs næstformand, Flemming Fuglede Jørgensen flere gange har rettet mod Landbrug & Fødevarer - eksempelvis for at have et medansvar for Grøn Vækst - var han gerne foruden.

- Det bryder jeg mig heller ikke om. Det er træls, at mens vi knokler herude på gårdene, så skal vi høre på dem skændes indbyrdes. Jeg har en opfordring til dem, og det er, at de skal forlige sig og komme videre. Der er så mange ting at tage fat på, med alt det, som vi får smidt ned over hovedet af regler og love, siger Knud Jeppesen.

Han nævner, at landbrugets kamphaner i stedet for at rette skytset mod hinanden eksempelvis kunne se på reglerne om 25 meter randzoner omkring vandboringer og krav til gyllealarm og barrierer rundt om gylletanke.

- Vi vil se nogle resultater snart, lyder det fra svineproducenten fra Jelling.

Læs også